Strömbrist, asbest och torr luft utmaningar när Wasa Teater utlokaliserar föreställning

Wasa Teater genomgår en omfattande renovering. Därför spelar man i år sina föreställningar i andra lokaler. På fredag kväll är det premiär i en gammal UF-lokal vilket gett teaterns tekniska personal en hel del att fundera på.

Mats Antell, teknisk chef på Wasa Teater, har haft fler utmaningar än normalt när Wasa Teater förberett premiären av föreställningen Lassemajas detektivbyrå.

Pjäsen spelas nämligen på Smedsby ungdomsförening, några kilometer utanför Vasa. Orsaken till att man tvingats söka en annan scen för föreställningen är att själva teaterhuset genomgår en omfattande renovering.

I det gamla föreningshuset spelas mycket amatörteater. Men en yrkesteater har lite andra behov. Bland annat har man varit tvungna att dra in extra elektricitet och bygga all den ljus- och ljudteknik som behövs.

Under scenen, i husets källare finns en dold värld. Antell har haft ett drygt arbete med att dra alla kablar som behövs för föreställningens ljusanläggning.

För att skapa en äkta teaterstämning har man avgränsat lokalen med stora mängder tyg. Men tygen gjorde att luften blev väldigt torr. Nöden är dock uppfinningarnas moder och Mats Antell har en lösning även på detta problem.

Lassemajas detektivbyrå har premiär i Smedsby i Korsholm den 1 mars.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54