Ström tillbaka efter jätteavbrott

Tekniker i Argentinas huvudstad Buenos Aires försöker laga en generator under det omfattande strömavbrottet som lamslog delar av Sydamerika. Bild: Tomas F. Cuesta/TT-AP

Strömmen är tillbaka för de omkring 50 miljoner som drabbades av det massiva strömavbrottet i Argentina och Uruguay samt delar av Paraguay, Chile och Brasilien under söndagen lokal tid.

Störningen påverkade hela Uruguay och merparten av Argentina, förutom ögruppen Eldslandet i den sydligaste delen av landet. Argentinarna hade precis vaknat upp till fars dag (som firades på många håll i världen i går) när strömmen slogs ut vid 7-tiden på morgonen. Restauranger och butiker rapporterar om stora förluster, men sjukhus ska ha fungerat felfritt tack vare generatorer.

Orsaken bakom vad som beskrivs som det mest omfattande strömavbrottet i regionens historia är oklar. Argentinska tidningar pekar ut energibolagen Transener och Cammesa, men landets regering har ännu inte kommit med en förklaring.

– Vi har inte mer information om orsaken just nu. Vi utesluter inga möjligheter, men en cyberattack är inte bland huvudalternativen som vi tittar på, säger Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46