Ström tillbaka efter jätteavbrott

Tekniker i Argentinas huvudstad Buenos Aires försöker laga en generator under det omfattande strömavbrottet som lamslog delar av Sydamerika. Bild: Tomas F. Cuesta/TT-AP

Strömmen är tillbaka för de omkring 50 miljoner som drabbades av det massiva strömavbrottet i Argentina och Uruguay samt delar av Paraguay, Chile och Brasilien under söndagen lokal tid.

Störningen påverkade hela Uruguay och merparten av Argentina, förutom ögruppen Eldslandet i den sydligaste delen av landet. Argentinarna hade precis vaknat upp till fars dag (som firades på många håll i världen i går) när strömmen slogs ut vid 7-tiden på morgonen. Restauranger och butiker rapporterar om stora förluster, men sjukhus ska ha fungerat felfritt tack vare generatorer.

Orsaken bakom vad som beskrivs som det mest omfattande strömavbrottet i regionens historia är oklar. Argentinska tidningar pekar ut energibolagen Transener och Cammesa, men landets regering har ännu inte kommit med en förklaring.

– Vi har inte mer information om orsaken just nu. Vi utesluter inga möjligheter, men en cyberattack är inte bland huvudalternativen som vi tittar på, säger Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning