Strimma av hopp för de hotade delfinerna i Mekong – stammen har vuxit

Världsnaturfonden WWF uppskattar att det finns 92 irrawaddydelfiner i Mekongfloden. Bild: WWF/Gerry Ryan

Enligt Världsnaturfonden WWF:s beräkningar har antalet irrawaddydelfiner i Mekongfloden växt från 80 till 92 på två år.

För första gången på 20 år ökar populationen av irrawaddydelfiner i Mekongfloden i Kambodja, rapporterar Världsnaturfonden WWF. Beståndet har ökat från 80 till 92 individer på två år, enligt den senaste inventeringen av Kambodjas regering och WWF. Internationella naturvårdsunionen IUCN klassar irrawaddydelfinen som en hotad art.

Irrawaddydelfinerna lever i små och isolerade populationer i kustnära vatten och floder, som Mekongfloden i Sydostasien. Mekongdelfinerna lever i ett område i norra Kambodja nära gränsen till Laos.

Enligt WWF är den största faran för delfinerna illegala fiskenät. Om delfinerna fastnar i näten kan de drunkna. Under de senaste två åren har myndigheterna beslagtagit nästan 360 kilometer olagliga fiskenät i Mekongområdet. År 2017 dog bara två irrawaddydelfiner i Mekong.

Förutom av fiskenät hotas Mekongflodens irrawaddydelfiner av dammar. Sprängningar och seismiska undersökningar kan döda individer eller skada känsliga miljöer i floden.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning