Strikta coronabegränsningar i södra Finland hela februari

Regionförvaltningsverket har förlängt coronabegränsningarna inom fyra sjukvårdsdistrikt i södra Finland. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Offentliga tillställningar får fortsättningsvis på många håll i södra Finland ha maximalt 10 deltagare. Begränsningen gäller i nuläget fram till den sista februari.

De nuvarande coronabegränsningarna på olika håll i södra Finland kommer att fortsätta gälla åtminstone hela februari månad.

De berörda sjukvårdsdistrikten är Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands, Kymmenedalens och Södra Karelens.

Regionförvaltningsverket beslutade på onsdagen att maximalt 10 personer får samlas inom Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt. Inom Södra Karelens sjukvårdsdistrikt begränsas sammankomster till 20 personer.

För Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts del fattades beslut redan den 21 januari. Inom det distriktet är offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 10 personer förbjudna fram till den 15 februari.

Utöver det understryker Regionförvaltningsverket att det i alla lägen är skäl att undvika även mindre sammankomster om det är möjligt.

Regionförvaltningsverkets beslut gäller enbart offentliga tillställningar, som marknader, konserter och idrottsmatcher med publik. Myndigheten har inte rätt att fatta beslut om privata tillställningar eller myndigheters sammanträden.

Myndigheten påminner ändå om de rekommendationer som faller utanför Regionförvaltningsverkets beslutsområde, men som Institutet för hälsa och välfärd, sjukvårdsdistrikten och kommunerna kommit med. Hälsomyndigheterna har gett olika aktörer och privatpersoner rekommendationer om bland annat munskydd och privata tillställningar, och dessa rekommendationer bör följas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning