Stridsyxorna begravdes vid Natomöte – "Nato är starkare än någonsin"

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar på presskonferensen efter toppmötet i Watford utanför London. Bild: Matt Dunham/TT-AP

Vi är okrossbara, hävdar mötesvärden Boris Johnson när Nato-ledarna samlas till jubileumsmöte utanför London. Bättre politiskt samarbete ska ändå utredas, för att undvika sprickor och barska ord.

Årets Natomöte har omgärdats av tuffa kommentarer fram och tillbaka mellan flera av ledarna – inte minst från den allt annat än tillbakadragna trion från Frankrike, USA och Turkiet: Emmanuel Macron, Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan.

In i det sista fanns även ett ilsket hot med från turkisk sida, om att stoppa en ny försvarsplan för Baltikum och Polen om inte övriga Natoländer tar i hårdare mot de kurdiska grupper i Syrien som Turkiet ser som terrorister.

Men så blev det inte.

– I dag har vi uppdaterat vår försvarsplan. Det visar att vi klarar av att gå framåt, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens efteråt.

Applåder

Alla verkar vara nöjda.

– Alla ledare var väldigt tydliga: vi står tillsammans en för alla, alla för en. Vi avslutade mötet med applåder, säger Stoltenberg på sin presskonferens.

– Ett framgångsrikt möte. Nato är starkare än någonsin, säger till och med Donald Trump, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Desto bittrare har det låtit på förhand, då franske Macron talat om en "hjärndöd" allians, och i gengäld blivit uppmanad av turkiske Erdogan att själv undersöka sin "hjärndödhet".

Macron, som gjorde sitt uttalande i irritation över att Turkiet inte samrått politiskt med övriga medlemmar inför sin attack mot norra Syrien, står ändå fast vid sina ord.

– Absolut. Det har gjort det möjligt att väcka en nödvändig debatt. Den har kommit i gång. Det är jag nöjd med, sade Macron på väg in till mötet.

Debatten tas nu vidare i form av en "reflektionsprocess", där Stoltenberg på tyskt initiativ ska utreda sätt att "ytterligare förstärka Natos politiska dimension".

Tysklands förbundskansler Angela Merkel skakar hand med USA:s president Donald Trump efter Natomötet i Storbritannien. Bild: Evan Vucci/TT-AP

"Okrossbara"

Till sist blev därmed ändå Nato-mötet en framgångsrik jubileumsfest.

Donald Trump kan glädjas över att Nato-länderna för femte året i rad klarat av att höja sina försvarsutgifter och att nio länder nu klarar målsättningen att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

Mötesvärden Boris Johnson tycks ha undvikit eventuella pinsamheter som skulle kunna drabbat hans kampanjande inför nästa veckas brittiska nyval.

Till skillnad mot EU är Nato inte en organisation som Johnson vill lämna.

– Vi är okrossbara. Så länge som vi står tillsammans kan ingen hoppas kunna besegra oss. Och därför kommer ingen att starta ett krig, säger den brittiske premiärministern vid toppmötet i London.

Nato är en förkortning för Nordatlantiska fördragsorganisationen – North Atlantic Treaty Organization – vilket hänvisar till det fördrag som undertecknades i Washington den 4 april 1949 där undertecknarna lovade varandra ömsesidigt militärt stöd vid en eventuell attack utifrån.

Huvudpunkten är fördragets artikel 5: "Parterna är överens om att en väpnad attack mot en eller flera av dem i Europa eller Nordamerika ska anses vara en attack mot dem alla och följaktligen kommer var och en, om en sådan attack inträffar, assistera den attackerade med sådana åtgärder som anses nödvändiga, inklusive vapenmakt."

USA är enda Nato-land som hittills har åkallat artikel 5, efter terrorattackerna mot New York och Washington den 11 september 2001.

Vid Nato-ländernas jubileumstoppmöte i Watford utanför London bestämdes bland annat att:

* lägga till rymden som ett femte stridsområde vid sidan om land, hav, luften och cyberrymden,

* godkänna en ny plan mot terrorism,

* uppdatera försvarsplanen för Baltikum och Polen,

* endast förlita sig till "säkra och motståndskraftiga" system när det gäller 5G-nät,

* fortsätta sträva mot rättvisare bördefördelning,

* uppmuntra Kina att delta i internationella vapenkontrollavtal,

* fortsatt vara öppna för "meningsfull dialog" med Ryssland.

Källa: Nato

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning