Strejker leder till kaos i trafiken 2 februari

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Byggnadsförbundet i Finland varslar om strejk fredagen den 2 februari. Byggnadsförbundets styrelse fattade sitt beslut om strejken på tisdagen.

Strejken ordnas i samband med den massdemonstration som ordnas av Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) den 2 februari kl. 11.00. Demonstrationen på Senatstorget i Helsingfors är FFC:s åsiktsyttring mot regeringens aktiveringsmodell som syftar till att reformera arbetslöshetsskyddet.

Byggnadsförbundet kräver att regeringens aktiveringsmodell, som trädde i kraft vid årsskiftet, ska skrotas och att aktiveringsmodellens andra fas ska stoppas. Strejken pågår i 24 timmars tid från och med midnatt den 2 februari. Strejken berör alla arbetstagare i byggnadsbranschen och processindustrin.

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund (AKT) gör Byggnadsförbundet sällskap och varslar likaså om strejk fredagen den 2 februari. Strejken förväntas ställa till med kaos i Helsingforstrafiken.

Strejken är en protest mot regeringens aktiveringsmodell som trädde i kraft vid årsskiftet. AKT:s strejk kommer att stoppa Tallink Siljas passagerarfartyg, frakten av livsmedel, sophanteringen och en stor del av HST:s bussar nästa veckas fredag. Enligt AKT:s pressmeddelande står bussarna stilla mellan klockan 3 på morgonen och 18 på kvällen.

AKT:s medlemmar stoppar likaså allt arbete i hamnarna kl. 6 på morgonen den 2 februari, vilket påverkar fartygstrafiken till Estland, Åland och Sverige. Strejken ordnas samtidigt som FFC:s massdemonstration på Senatstorget. Fackförbunden kräver att aktiveringsmodellen och försämringarna av arbetslöshetsskyddet återkallas.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning