Strejken stoppar prov i skolorna

Bild: Mostphotos

Gymnasierna skjuter upp prov som skulle ha arrangerats på fredag.

Det är provvecka i gymnasierna men på grund av strejken som drabbar kollektivtrafiken på fredag får proven vänta några dagar.

– Vi räknar med att det för 40–60 procent av våra elever blir en utmaning att komma till skolan, säger Lärkans rektor Magnus Westerlund.

Därför har skolan bestämt att det inte blir något prov på fredag. Provet skrivs på onsdag om en vecka i stället.

Också Brändö gymnasium har fattat ett liknande beslut.

– Det hade varit helt ohållbart med prov, säger Mikael Nyholm, rektor för Brändö gymnasium.

Många av Brändöeleverna har lång väg till skolan och metron som är central för att ta sig till skolan står hela dagen på fredag.

Mattlidens gymnasium drabbas inte lika hårt av strejken. Inget prov är inplanerat för fredag.

– Lärarna informerar eleverna direkt om hur de gör med undervisningen, säger Saana Ruotsala, rektor i Mattlidens gymnasium.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning