Svartklädda demonstranter fyller Helsingfors – "Vi måste sprida medvetenhet om att något är väldigt fel i vårt land"

Förslaget till en striktare abortlag i Polen samlar kvinnor och män i Europa till demonstration. Går det nya lagförslaget igenom är varken våldtäkt eller moderns eller babyns hälsa längre lagliga orsaker till abort.

Fakta

Abortlagstiftningen i Polen

Abortlagen i Polen är redan en av de mest begränsande i Europa – som lagen är nu har en kvinna rätt till abort i fall av våldtäkt, incest eller då modern eller barnet står inför allvarliga hälsorisker.

Det nya lagförslaget, som behandlas i Polen under den kommande veckan, begränsar kvinnors rätt till abort till endast livshotande fall.

Både läkare och mödrar riskerar upp till fem års fängelse ifall aborten i senare undersökningar anses ha varit omotiverad.

Källor: Amnesty International

Paulina Rajewicz arbetar vid Helsingfors universitet och är av arrangörerna för Polish Women on strike! Helsinki -demonstrationen som går av stapeln i Helsingfors under måndagen. Demonstrationens syfte är att sprida medvetenhet om bristerna i kvinnornas självbestämmanderätt över sina kroppar i Polen samt att visa solidaritet med medsystrarna i landet.

– Det här är en väldigt viktigt människorättsfråga. Abortlagen i Polen är redan strikt som den är och en ytterligare skärpning gör det nästan omöjligt för kvinnor att göra en laglig abort, förklarar Rajewicz.

Det nya abortlagsförslaget som behandlas i Polen under den kommande veckan skapar ytterligare begränsningar för kvinnors rätt till abort. Enligt den är abort ett alternativ endast i livshotande situationer och ifall situationen efteråt inte anses fylla kriterierna riskerar både modern och läkaren fängelsestraff.

– Vem fattar beslutet om situationen är tillräckligt farlig för att abort ska vara ett alternativ? Lagen skulle tvinga läkare till omänskligt svåra beslut om människors liv, säger Rajewicz.

Demonstrerar för kvinnors rättigheter. Den nya abortlagen skulle helt förbjuda polska kvinnor att göra abort så länge det inte är frågan om liv och död. Bild: Leif Weckström

Aborträttsfrågan i Polen har engagerat folk runtom i Europa att delta i demonstrationer. Hashtaggar som #czarnyprotest, #blackmonday och #SavePolishWomen sprider sig på sociala medier och människor i många olika länder vill visa sitt stöd för de polska kvinnorna. I Polen strejkar kvinnorna under måndagen för att motsätta sig lagförslaget.

Vad?

Polish Women on strike! Helsinki

Demonstrationen ordnas i Helsingfors på Senatstorget måndagen den 3.10 kl. 16.

Syftet är att sprida medvetenhet om det nya abortlagsförslaget i Polen.

Flera olika demonstrationer har ordnats runt över Europa under helgen och måndagen.

Källor: Evenemanget Polish Women on strike! Helsinki på Facebook

Rajewicz tycker det är viktigt att abortlagen uppmärksammas brett och att medvetenheten kring problemen i Polen ökar också utanför landets gränser.

– Folk måste förstå att det är något som är väldigt fel i Polen just nu. Det är fantastiskt att se hur engagerade finska kvinnor och män är i frågan och att så många bryr sig trots att det inte kanske alls känns relevant för folk här.

Enligt Amnesty International utförs ungefär 1 000 lagliga aborter i Polen årligen. Den egentliga siffran där också aborter gjorda utomlands och osäkra aborter är medräknade uppskattas emellertid vara kring 150 000.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33