Strejk vid Destia kan leda till trafikstockningar och förseningar i tågtrafiken

Tågtrafiken kan påverkas av strejken vid Destia. Bild: Mikael Piippo/SPT

En tre dagar lång strejk inleds vid Destia. Sammanlagt strejkar omkring 1 000 personer.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL) inleder en tre dagar lång strejk vid infrastrukturföretaget Destia.

Den börjar vid midnatt natten till tisdagen och avslutas den 10 juni klockan 23.59.

JHL motiverar strejken med att Destia planerar att övergå till ett nytt kollektivavtal, som enligt JHL leder till att arbetstagarnas löner sjunker med omkring 10 procent på årsnivå.

Förbundet kritiserar att Destia går på miljonvinst men ändå ämnar byta ut det nuvarande avtalet mot ett som försämrar arbetstagarnas situation. Ändringen planeras träda i kraft från början av 2022, enligt JHL.

Enligt ordförande Päivi Niemi-Laine har JHL upprepade gånger försökt förhandla med Destia för att nå en lösning i frågan. Enligt henne återstår nu inga andra alternativ än att utlysa en strejk.

Strejken utlyses vid Destia och Oulun Energia Urakointi. Också anställda inom andra förbund har enligt Päivi Niemi-Laine meddelat att de låter bli att utföra strejkbelagt arbete.

JHL bedömer att strejken kan förorsaka både trafikstockningar på landsvägarna och förseningar i tågtrafiken, eftersom Destia Rails arbetstagare också strejkar.

Vid Destia deltar enligt Niemi-Laine omkring 1 000 personer i strejken.

Destia: Inget beslut har fattats

Destia anser å sin sida att strejken är olaglig, eftersom parterna har ett kollektivavtal som fortfarande är i kraft. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vidare skriver Destia att inget beslut ännu har fattats, och att boolaget inte försöker försämra lönerna eller arbetsvillkoren.

"Destia granskar för tillfället att intressebevakningen är ändamålsenlig ur både bolagets och dess personals perspektiv", står det i pressmeddelandet.

Destia gjorde en jämförbar rörelsevinst på 16,4 miljoner i fjol, vilket är drygt fem miljoner mer än året innan. Bolaget ägs av Ahlström Capital, sedan finska staten sålde det 2014.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning