Strejk kan stoppa kryssningstrafiken

Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

För att få fart på avtalsförhandlingarna hotar Finlands Skeppsbefälsförbund med en arbetsnedläggning med start den 23 mars, om två veckor.

Det uppger riksförlikningsman Minna Helle på Twitter. Arbetsnedläggningen skulle beröra dem som lyder under kollektivavtalen för däcksbefälet i utrikestrafiken och för däcksbefälet för småtonnaget i utrikestrafiken. Deras kollektivavtal löpte ut den 28 februari.

Riksförlikningsmannen kommer att vara i kontakt med parterna, men inget datum för nya förhandlingar har slagits fast ännu.

Svenska Yle skriver att arbetsnedläggningen kan påverka även passagerarfartyg som seglar under finsk flagg.

I praktiken skulle det här betyda att passagerarfartyg som går från Helsingfors och Åbo till Sverige och fartyg som går mellan Mariehamn och Kapellskär ligger kvar i hamn. Två av passagerarfartyg hos Tallink Silja berörs, ett av Eckerö Lines fartyg och Wasalines fartyg mellan Vasa och Umeå, skriver Svenska Yle.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00