Strejk inom energibranschen – kan bli problem med el och värme

I värsta fall kan det bli problem med el- och värmedistributionen i Helsingfors, Tammerfors, Vanda eller Åbo. Bild: Ari Sundberg/SPT

I början av februari kommer anställda på el- och värmeanläggningar i flera stora städer att strejka.

Fackförbundet Pros och Finlands Maskinbefälsförbunds medlemmar inom energibranschen går i strejk den 1–8 februari. Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty meddelar att man också deltar i strejken.

– Orsaken till strejken är att förhandlingarna inte framskridit, säger Pros ordförande Jorma Malinen på fredagen.

Strejkerna kommer att genomföras vid el- och värmeanläggningar i Helsingfors, Tammerfors, Vanda och Åbo.

– Vi utgår från att enskilda personer inte ska råka ut får problem.

Malinen säger att man inte har nått en lösning om den förlängda arbetstiden som ingick i konkurrenskraftsavtalet. Enligt Malinen går det inte att komma vidare med de andra frågorna, eftersom timmarna hör ihop med lönenivån.

– Målet är aldrig att gå i strejk, utan vi försöker alltid i första hand förhandla. Men vid behov måste vi använda rätten att strejka.

Kan leda till avbrott

Enligt Finlands Energiindustri fick förhandlingarna en överraskande vändning då strejkbeskedet kom. Arbetsmarknadschef Kari Laaksonen säger att arbetsgivaren har lagt fram sakliga förslag i förhandlingarna.

– Förhandlingarna kom i gång först den här månaden och det är konstigt beteende att utlysa strejk efter bara två möten, då vi dessutom hade flera möten inprickade, säger Laaksonen.

Energiindustrin uppger att strejkerna kan leda till problem inom el- och värmedistributionen. Arbetet som är viktigt för hälsa och säkerhet lämnas utanför strejken, men enligt Laaksonen kan det ändå uppstå problem.

– Maskinbefälsförbundet har instruerat sina medlemmar att inte utföra reparationer på el- och värmeanläggningar under strejken. Det kan leda till att produktionen måste avbrytas. I värsta fall blir det avbrott i distributionen av el och värme.

Helsingfors: Helen och Helen Elnät.

Tammerfors: Tampereen Sähkölaitos, Tampereen Vera och Tampereen Sähköverkko Oy.

Vanda: Vanda Energi och Vanda Energi Elnät.

Åbo: Åbo Energi, Turun Seudun Energiatuotanto och Turku Energia Sähköverkot.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning