Strejk hotar inom industribranschen – facket godtog inte riksförlikningsmannens medlingsbud

Industrifacket tackade nej till riksförlikningsmannens medlingsbud. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

En strejk som berör omkring 35 000 arbetstagare inom industribranschen kan bryta ut nästa vecka.

Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala lämnade på måndagen ett medlingsbud till parterna i tvisten: Industrifacket och Teknologiindustrin. Tvisten gäller teknologiindustrins nya kollektivavtal.

Arbetsgivarparten Teknologiindustrin godkände förslaget, men det gjorde inte Industrifacket. På måndag hotar strejker inom branschen.

– Riksförlikningsmannens förslag motsvarar tyvärr inte alls den nivå som vi i de här förhandlingarna har eftersträvat, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarparten Teknologiindustrin var nöjd med riksförlikningsmannens förslag och beredda att godkänna förslaget.

– Arbetsmarknaden väntar på ett genombrott inom teknologiindustrin för att få ett slut på förhandlingarna. Industrifackets beslut är en stor besvikelse, säger Teknologiindustrins arbetsmarknadschef Minna Helle i ett pressmeddelande.

Riksförlikningsmannen förslag för löneförhöjningar baserar sig på Finlands Banks syn, meddelar riksförlikningsmannens kansli. Enligt Finlands Bank skulle konkurrenskraften bibehållas om löneutgifternas höjning är mellan 1,7 och 2,5 procent.

Resultatet i det här skedet av förhandlingarna betyder att arbetstvisten fortsätter och att strejkhotet är i kraft.

– Medlingen i arbetstvisten kan fortsätta när parterna är redo att rubba på sin syn på saken, säger riksförlikningsman Vuokko Piekkala i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrin hamnade i en återvändsgränd för ungefär en vecka sedan. Den enda frågan som kvarstår är frågan om löneförhöjningen, de andra delarna av det nya kollektivavtalet har parterna redan kommit överens om.

Industrifacket strejkvarnade för en dryg vecka sedan. Strejken ska infalla nästa vecka, från måndag till onsdag, i de branscher som facket representerar. Om strejken blir av berör den sammanlagt om kring 35 000 arbetstagare.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning