Strejk hotar flygtrafiken på fredag

Bild: Ksf Media/Arkiv/Tor Wennström

Luftfartsunionen och arbetsgivarrepresentanten Palta lyckades inte komma överens i torsdagens medlingsförsök. Om man inte hittar en lösning på luftfartstvisten på fredag inleds en strejk på eftermiddagen. Förhandlingarna fortsätter klockan 11 i dag.

Paltas vice vd Tuomas Aarto säger att strejken inte verkar gå att undvika. Om strejken blir av leder det till problem bland annat i säkerhetskontrollerna och passagerarservicen från och med fredag eftermiddag.

– I dag, efter ungefär en månad av medling, fick vi för första gången Luftfartsunionens krav angående arbetsvillkoren, och de är helt omöjliga och 48 sidor långa. Utifrån det finns det inga förutsättningar att hitta en lösning, sade Aarto på torsdagen.

Tvisten gäller villkoren för markpersonalen vid bolaget Airpro.

Luftfartsunionens ordförande Juhani Haapasaari säger att situationen ser svår ut. Luftfartsunionen skulle vilja förhandla direkt med Airpro om ett detaljerat avtal.

– Parternas åsikter har inte närmat sig varandra över huvud taget. Det råder konflikt både om avtalets struktur och om arbetsvillkorens innehåll, säger riksförlikningsman Minna Helle.

Köer att vänta

Luftfartsunionen har tidigare varslat om strejker förutom på fredag också nästa vecka. Fredagens strejk skulle genomföras på Helsingfors-Vanda flygplats från och med klockan 14.

Om det blir strejk bör passagerare komma till flygplatsen i extra god tid, för köer och förseningar är att vänta, varnar Finavia. Bland annat säkerhetskontrollerna, incheckningen och bagagehanteringen påverkas. Arbetsgivaren försöker minska effekterna av strejken med särskilda arrangemang.

Speciellt mycket påverkas flygbolaget Norwegians marktjänster. Förutom Finavias webbplats lönar det sig för passagerarna att följa med det egna flygbolagets information och vid behov kontakta flygbolaget direkt.

På torsdagen meddelade Luftfartsunionen att sympatistrejker är möjliga på måndag.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning