Street Patrol vill skapa trygghet på gatan

Tusen jackor beställda. Satu Wickman och Tiia Törhönen har i dag nästan 400 medlemmar men räknar med att patrullera på gatorna i alla städer i Finland om ett år. Bild: Marcus Lillkvist

De säger sig vara antirasister och hoppas locka invandrare att patrullera gatorna. I Helsingfors styrs verksamheten av en journalist, i Tavastehus av en polis. Möt Street Patrol och de två kvinnorna bakom.

Det tar drygt en vecka, men efter åtskilliga meddelanden via Facebook går de med på en träff. Tiia Törhönen och Satu Wickman är i Tammerfors för att träffa människor som hör till deras grupp Street Patrol, och vi träffas på ett kafé.

Tiia Törhönen från Uleåborg har en bakgrund som chef på ett boende för personer med svåra beteendestörningar. Satu Wickman från ­Sagu är också närvårdare och har jobbat med Alzheimersjuka.

De två fann varandra på Facebook i december sedan Törhönen lagt upp en bild där hon förfasade sig över hur osäkert samhället känns just nu.

– En kvinna tog kontakt sedan hennes dotter blivit våldtagen på väg hem från sina hobbyer. Det var då jag fick idén.

Vill få slut på bråket

Satu Wickman såg inlägget och kommenterade det. De två kvinnorna förenas av en gemensam syn på det problem som Finland, enligt dem, dras med just nu: samhället känns otryggt och det blir bara värre på grund av de grupperingar som gett sig ut för att "göra samhället tryggare".

Förra helgen fick Tammerfors­polisen till exempel rycka ut när gruppen Rajat kiinni (Stäng gränserna) demonstrerade och clowngruppen Loldiers of Odin ordnade en mot­demonstration.

– Vi vill få slut på bråket mellan grupperna. Vi är den gyllene medel­vägen. Vi vill hjälpa folk medan de andra slåss mot varandra. Vi är inte rasister men inte heller överdrivet toleranta, säger Satu Wickman.

Varje ansökan granskas

Det är bara några veckor sedan namnet Street Patrol dök upp på Facebook. I dag finns lokala avdelningar på tretton orter (se faktaruta). Patrullering har inte inletts eftersom man har haft fullt upp med att skapa regler och granska gruppens medlemmar.

– Vi får in ungefär hundra nya medlemmar varje vecka, och varenda en granskas noga. Det är väldigt många som inte accepteras över huvud taget, och en del har vi tvingats ta bort i efterhand, säger Satu Wickman.

Medlemmarnas straffregister granskas inte. Däremot ska deras Facebookprofiler vara fria från rasistiska uttryck.

– Ser vi en kommentar som "Matuja turpaan" (ge invandrare på käften) så är de inte välkomna, säger Törhönen.

Tidigare soldater med

En del medlemmar har tidigare tillhört den extrema gruppen Soldiers of Odin. De accepteras, men bara om de avsagt sig sina tidigare ideal och förbundit sig att följa reglerna för Street Patrol.

I fjol kom över 30 000 asylsökande till Finland. Hur ser ni på det?

– Det är oroväckande. Det har inte funnits tid för samhället att förbereda sig. Kulturkrockarna orsakar rädsla. Men det är inte de asylsökande som är problemet, utan känslan av otrygghet, säger Satu Wickman.

Finns det inte andra sätt att lösa problemet än att patrullera på gatorna?

– Jo. Vi kontaktar flyktingförläggningarna för att fråga vad vi kan göra. Våra medlemmar ska besöka förläggningar för att bekanta sig med dem och presentera vår verksamhet. Vi hoppas få asylsökande att patrullera med oss, säger Tiia Törhönen.

Ni anser att polis och medier stämplar er verksamhet. Hur borde polisstyrelsen reagera?

– De borde omvärdera sin bild. I Helsingfors ansvarar en journalist för vår grupp och i Tavastehus är det en polis. Det säger väl en del om läget när vi har poliser som medlemmar. Vi har också brandmän, lärare och vårdare. Det är helt vanligt folk, och många är kvinnor.

Ni är många, framför allt i Forssa och Lahtis där det finns 70 medlemmar i vardera staden. Hur stort är Street Patrol om ett år?

– Vi har närmare 400 medlemmar nu men vi har beställt tusen jackor. Om ett år patrullerar vi i alla Finlands städer. Vi drivs då som en förening men det ska också vara möjligt att köpa experttjänster av oss, till exempel föreläsningar och eskort för de som känner sig otrygga.

När börjar ni patrullera?

– Till helgen. Vi inleder i Uleåborg, Träskända, Åbo och Vasa. Alla som patrullerar kommer att bära våra jackor med texten Street Patrol.

Får medierna följa med?

– Inte första gången. Vi vill först få bort den negativa stämpeln. Därefter går vi ut i offentligheten på ett nytt sätt. Då kan vi också presentera vilka som leder grupperna i de olika städerna.

Antal medlemmar, tisdag 26 januari 2016:

Helsingfors 17

Esbo 12

Vanda 13

Vasa 24

Åbo 31

Uleåborg 31

Lahtis 78

Tammerfors 38

Träskända 37

Kuopio 16

Björneborg 10

Tavastehus (okänt)

Forssa 70

Hjälper, stöder och skapar förtroende mellan människ­or, oberoende av bakgrund.

Inga lagbrott, inga provokationer, inget svar på ­andras provokationer.

Inga tvister mellan medlemmarna. Inga uttryck för rasism.

Polisen svarar för den allmänna ordningen. Vid lagbrott eller hot ringer vi genast 112.

Patrullering sker i grupper om minst 10 personer. Nolltolerans för droger och alkohol.

De som inte följer reglerna utesluts direkt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning