Strängare vid gränsen: Kiuru föreslår obligatoriska tester, obligatorisk karantän

Enligt familj- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) kommer resenärer från länder som klassas som riskländer i fortsättningen att kunna försättas i karantän med myndighetsbeslut. Bild: Arttu Kokkonen/Lehtikuva

I fortsättningen kan regionförvaltningarna bestämma att alla resenärer från riskländer försätts i obligatorisk coronakarantän, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Regeringen meddelade på måndagen att de masstester på vissa flygrutter som gjordes under helgen gett "överraskande resultat". Det handlar bland annat om ett flyg från Skopje till Åbo där samtliga 157 passagerare testades för coronaviruset och 24 testade positivt. På ett annat flyg från Bukarest till Vanda testades passagerarna också, men där hittades inte någon smitta. Enligt Institutet för hälsa och välfärd är utlandsresor just nu en vanlig källa till att nya coronafall uppdagas.

Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) kommer resenärer från länder som klassas som riskländer i fortsättningen att kunna försättas i karantän med myndighetsbeslut. Det är i praktiken regionförvaltningscentralerna som bestämmer det.

Det innebär att det blir olagligt att bryta karantänen, till skillnad från den frivilliga karantän som rått hittills.

– Det är ett hårt beslut. Men i det här läget kan vi inte förlita oss enbart på tester. Det här innebär också en krävande uppgift för alla bolag och aktörer, och därför behövs lite tid att förbereda detta. Social- och hälsovårdsministeriet kommer att förutsätta att detta gäller alla platser där man anländer över gränsen, säger Kiuru.

Det innebär att det också gäller färjtrafiken från Sverige.

Rekommendationen har redan hittills varit att man inte reser till länder där det förekommit fler än 8 fall per 100 000 invånare under de närmaste två veckorna.

Staffet om man bryter en karantän som skett med myndighetsbeslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar kan ge böter eller upp till tre månaders fängelse, säger ministern.

Omsorgsminister Krista Kiuru och kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) sade på måndagskvällen också att flygbolagen i fortsättningen ska kartlägga också transitresenärer som rest genom ett land med tryggare coronaläge.

– På det sättet kan man heller inte komma runt bestämmelserna, säger Kiuru.

Kiuru föreslår också att obligatoriska coronatest ska införas vid gränsen, men det bör ännu utredas hur det ska genomföras i praktiken och om det enbart blir stickprov. Hennes förslag innebär att man i fortsättningen inte skulle kunna vägra ett test.

– Vi går igenom hur det ska ske, så att inte all den testningskapacitet som finländarna behöver går till detta, säger Kiuru och tillägger att budskapet ändå bör vara att personer som rest i länder där coronaläget anses riskfyllt är att man kan stå inför obligatoriskt coronatest vid gränsen.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP), direktören för välfärdssektorn i Åbo Riitta Liuksa, direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd samt familj- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) höll en presskonferens om karantänsbestämmelserna på måndagskvällen. Bild: Arttu Kokkonen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning