Stränga straff i fallet med rekordstor kokainlast i Esbo – rätten friade den man som åklagaren sett som ledare

De fem männen greps då de försökte lämna Finland med färja från Olympiaterminalen i Helsingfors. Fyra av dem har dömts till stränga straff i Helsingfors tingsrätt medan av dem frias. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Fyra män döms till stränga fängelsestraff i fallet med den rekordstora kokainlasten som hade slutdestination Esbo. En av de två personer som åklagaren ansett leda gruppen frias ändå av tingsrätten.

Tre danska och en svensk medborgare döms till fängelsestraff för grovt narkotikabrott i Helsingfors tingsrätt. Domarna går på mellan 7 år och 6 månader till 10 år.

Det var i december i fjol som männen kom till Finland från Danmark. Vid samma tid anlände en container till hamnen i Nordsjö.

Bland den vanliga lasten fanns 176,1 kilo kokain av mycket hög renhetsgrad gömd – en mängd som beskrivs som exceptionellt stor för finska förhållanden. Värdet har uppskattats till minst 25 miljoner euro.

Narkotikan hade lastats på redan i Brasilien och var uppenbarligen avsedd att plockas ut i Rotterdam. Något gick ändå fel och lasten fortsatte till Finland.

Läs också: Åklagaren: Kokainlasten del av organiserad narkotikasmuggling

Den 16 december slog två av männen till när containern lastades av vid en industrifastighet i Esbo. De övriga hade enligt åklagaren bland annat övervakningsuppgifter.

Försöket misslyckades och männen greps senare samma dag när de försökte lämna Finland.

Enligt tingsrätten har de fyra männen, Mikkel Kaempe Albæk, 27 år, Malthe Andersen, 22 år, Mohammed Majdalawi, 20 år, och Adnan Mekki, 27 år, gjort sig skyldiga till grovt narkotikabrott.

Tingsrätten motiverar domen med den höga kokainhalten, att flera personer agerat tillsammans och att de varit förberedda på att bruka våld och maskera sig.

Åklagaren har menat att verksamheten skett inom ramen för organiserad brottslighet, och har därför velat se en straffskärpning. Enligt tingsrätten har det här ändå inte kunnat bevisas.

Hårda domar

Strängast straff får Adnan Mekki, 10 år. Hans roll har enligt tingsrätten varit central och betydande. Han har samlat ihop gruppen och varit dess ledare.

Mekki själv har sagt att han lytt order, men att han inte kan avslöja från vem. Enligt rätten kan han inte ses som huvudgärningsman för hela verksamheten.

Finsk polis har utrett fallet i samarbete med myndigheter i Sverige, Danmark, Nederländerna och Europol.

Enligt åklagaren hade en annan man motsvarande centrala position som Mekki, och de två hade enligt åtalet tillsammans fått ihop gruppen på fem personer i Danmark. Han frias ändå av tingsrätten.

Enligt tingsrätten är mannens berättelse om att han kommit till Finland för att träffa släkt, festa och utreda möjligheten att inleda affärsverksamhet här inte trovärdig. Bland annat har han saknat kontaktuppgifter till släktingarna.

Det att han åkt på resan, anlänt till Finland, fört mat till de andra eller varit medveten om att redskap förstörts räcker ändå inte som bevis för hans delaktighet eller medgärningsmannaskap, menar rätten.

De fyra männen stod åtalade också för rånförsök då de försökte lägga beslag på kokainet vid lagret i Esbo. Eftersom kokainet fanns hos ett företag som inte hade något med det att göra kan det inte ses som att de försökt tillskansa sig någon annans lösa egendom, resonerar tingsrätten.

Andersen döms till 7 år och 6 månaders fängelse, Albæk till 8 års och Majdalawi till 9 år och 3 månaders fängelse.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning