Strandvalls comeback – "Vet inte alls var man står"

Matias Strandvall avslutade sin karriär efter förra säsongen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Matias Strandvall skidar lagsprint i IF Minkens lag i FM.

Den internationella skidsäsongen är över men det återstår fortfarande två FM-helger. Det här veckoslutet är det lagsprint, fristil samt jaktstart i klassisk stil i Äänekoski.

Bland deltagarna i fredagens lagsprint: Matias Strandvall, fyrfaldig FM-guldmedaljör i sprint. Landslagsveteranen avslutade sin karriär efter förra säsongen, då han bland annat tog silver i FM-sprinten i Taivalkoski. Hans lagkamrat i IF Minken, Juuso Haarala lyckades övertala Strandvall att ställa upp.

– Jag tränade lite bättre under sportlovet och sa till Juuso att jag kommer och kör FM om han vill, säger Strandvall som representerade Finland i sex VM och en gång i OS.

Tredje starten i vinter

Det blir inte Strandvalls första start i vinter. Han skidade en byatävling i Storkyrö i januari och skidade i IF Minkens andralag i distriktsmästerskapen i slutet av januari. Laget slutade trea.

– Jag står på skidor varje dag, men man kan inte kalla det för träning. Nån slags grund i alla fall. De senaste veckorna har jag kört fyra hårda pass för att lite få känslan att tåla mjölksyra, säger Strandvall.

– Det är lite som säsongens första tävling då man inte riktigt vet var man står. Jag vet inte alls var jag står. Jag kan inte dra upp några skillnader men kanske jag kan hänga med och låta Juuso avgöra. Han är chef.

Skidtränare

Strandvall, 34, blev i somras anställd som skidtränare vid Vörå idrottsgymnasium. En roll som han trivts med.

– Det har varit riktigt roligt. Jag hade aldrig trott att jag skulle tycka om att vara tränare men det är roligt att jobba med ungdomar, säger Strandvall.

– Man ser utvecklingen ganska snabbt och det är ordentlig träning. Inget finlir, utan ren skär uthållighet och styrka. Sysslade själv en hel del med finliret under mina sista år.

Han har följt skidsäsongen noggrant och såg bland annat alla tävlingar i VM i Seefeld. Det är på sätt och vis också en del av hans nuvarande jobb.

– Landslaget är inne i en generationsväxling. Det ger också mycket inspiration att jobba med juniorer då man ser att det finns en öppning.

Mäkäräinen utmanar

Landslagets elit deltar i FM i Äänekoski och i herrarnas lagsprint är Jämin Jänne med Ristomatti Hakola och Markus Vuorela samt Puijon Hiihtoseura med Perttu Hyvärinen och Iivo Niskanen de största favoriterna. Bland damerna finns bland annat Kainuun hiihtoseura med Anne Kyllönen och Anita Korva samt Ikaalisten urheilijat med Maaret Pajunoja och Krista Pärmäkoski.

Pärmäkoski har fortfarande inte förlorat en enda gång mot en annan finländare i vinter och den sviten blir knappast bruten i helgen. På lördag får vi också se var skidskytten Kaisa Mäkäräinen står i förhållande till den nationella eliten i längdåkning. Banprofilerna är dock mycket lätta och passar inte riktigt Mäkäräinen.

fredag

lagsprint (f), kval kl.10, finaler kl. 13.

lördag

damer 10 km (f) kl. 10.30, herrar 15 km (f) kl. 12.30.

söndag

damer 10 km (k) jaktstart kl. 11, herrar 15 km (k) kl. 12.30.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning