Strålning på månen 200 starkare än på jorden

Månen, fotograferad från Malmö. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Strålningen på månen är 200 gångare starkare än på jorden, visar mätningar från den kinesiska månroboten Chang'e 4, rapporterar CNN. Nivåerna kan bli en utmaning för de amerikanska astronauter som ska stanna en vecka på månen under 2024.

Strålningsnivåerna på månen har visserligen uppmätts tidigare, när amerikanska astronauter reste till månen genom Apolloprogrammet under 60- och 70-talet.

Men det var först i samband med Kinas obemannade resa till månen i januari 2019, som det genomfördes en systematisk dokumentation av strålningen på himlakroppens yta, enligt en studie i tidskriften Science Advances som CNN hänvisar till.

Studien slår fast att astronauter på månen utsätts för en genomsnittlig strålningsdos på 1 369 mikrosievert per dygn, som motsvarar 2,6 gånger högre strålning än på den internationella rymdstationen (ISS).

Amerikanska rymdmyndigheten Nasa planerar att på nytt skicka astronauter till månen under 2024, som också blir första gången som en kvinna sätter sin fot på dess yta. Astronauterna ska stanna i en vecka och genomföra minst två månpromenader.

Strålning är ett av de största hoten mot astronauters hälsa, vid sidan av galaktiska kosmiska strålar, enligt studien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning