Straffar räddade Spanien

Jennifer Hermoso. Bild: Damien Meyer/Lehtikuva-AFP

Två straffar räddade Spanien mot VM-debutanten Sydafrika.

Anfallsstjärnan Jennifer Hermoso gjorde mål på båda – den andra utdömd efter VAR-granskning – och Spanien vann med 3–1.

Det var Spaniens första VM-seger på damsidan efter två förluster och en oavgjord i debuten för fyra år sedan.

Spanien dominerade stort spelmässigt, men Sydafrika kontrade vasst och det var så laget tog ledningen i 25:e minuten då Thembi Kgatlana lyfte in 1–0.

Men så kom straffarna i andra halvlek. Sydafrikas försvarsäss Janine Van Wyk tog med handen och Hermoso, skyttedrottning i Atletico Madrid, placerade in 1–1 till vänster om målvakten Andile Dlamini i 69:e minuten.

Sedan bytte Hermoso hörn och gjorde 2–1 i 82:a. Den straffen kom efter VAR-bedömning då Sydafrikas back Nothando Vilakazi oturligt satte dobbarna i Lucia Garcia efter en rensning. Vilakazi blev också utvisad då hon fick sitt andra gula kort i situationen.

Garcia gjorde sedan 3–1 i 89:e efter en soloraid.

Spanien möter Tyskland i nästa match.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning