Nya regn har dragit in, också i västra Finland väntas kraftiga skurar – följ med HBL:s livebevakning

Vid åttatiden på fredagsmorgonen översvämmade korsningen vid Bergmansgatan och Kaserngatan. Bild: Niklas Tallqvist

Kraftiga åsk- och regnskurar har ställt till det i huvudstadsregionen under fredagen. I huvudstadsregionen regnade det över 40 millimeter på några timmar på morgonen och under eftermiddagen har ett nytt regnoväder dragit in.

Översvämmande gator, en bränsletank som vält omkull och ett antal vattenröjningsuppdrag. Det kraftiga ovädret som cirkulerar över Helsingfors och övriga huvudstadsregionen sysselsätter räddningsverket.

Metrotrafiken står mellan Gräsviken och Helsingfors universitet, och vattenskadorna vid Järnvägstorget och Elielplatsen är omfattande.

Räddningsverket varnar bilister för vattenplaning och uppmanar till sänkta hastigheter i trafiken.

Artikeln fortsätter under liveflödet.

I Helsingfors centrum har gator svämmat över och vattnet flödat in i källare. Räddningsverket uppmanar stadsborna att kolla sina källare för eventuella vattenskador.

I stadsdelen Botby välte en stor bränsletank omkull tidigt på morgonen och räddningsverket har ryckt ut åtminstone på Mikaelsgatan och Annegatan i centrum.

Kriminalkommissarie Jari Taponen vid Helsingforspolisen lade ut en beskrivande bild från centrum på Twitter.

Stadsmiljösektorn vid Helsingfors stad lade upp ett videoklipp från cykelleden Banan som fick ett tillfälligt vattenfall under fredgsmorgonen.

Forecas jourhavande meteorolog Ilkka Alanko säger att ostadigt och regnigt väder är det övergripande temat under fredagen.

– Lågtrycket som ligger över södra Finland rör sig norrut mot Kajanaområdet. Mot kvällen är nya rejäla regnskurar möjliga i södra Finland.

Meteorologiska institutet ger ut en varning för regn om nederbörden under en timme överskrider 20 millimeter. Tidigare under morgonen regnade det 19,1 millimeter i timmen i Hagalund i Esbo och 18,1 millimeter i Kajsaniemi i Helsingfors.

Alanko säger att man totalt uppmätte 32 millimeter i Kajsaniemi under morgontimmarna. I Hagalund har det regnat över 40 millimeter.

Klarnar upp till helgen

Enligt prognoserna ser fredagen ut att bli den mest regntunga dagen på ett tag. Under helgen stiger sedan temperaturen en aning och det kan bli solsken.

– Det ser ut att bli torrt och uppehåll framför allt i södra Finland, säger Alanko.

För dem som väntar på sommartemperaturer finns det positiva nyheter. Nästa vecka drar ett högtryck in över Finland och det ger en ny värmebölja i så gott som hela landet.

– På måndag kan det regna lite, men från och med tisdag och framåt är det soligt i så gott som hela landet. Det är bara regnrisk i norra Lappland, säger Alanko.

Enligt Alanko lär det bli varmast i södra Finland med över 25 grader, men även i Österbotten blir det höga sommartemperaturer.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning