Stortalangens otroliga comeback – favorit i VM

Annimari Korte har varit i VM förut – som sportjournalist. Den här gången är hon i Doha för att springa. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Annimari Kortes historia är för otrolig för att vara påhittad.

Korte har varit friidrottssommarens stora namn – i sommar satte hon det finska rekordet 12.72 på 100 m häck och inför VM är hon helt sensationellt rankad tia. Bakgrunden är helt osannolik.

För fyra år sedan bevakade hon friidrotts-VM i Peking – som sportjournalist. Efter åratal av skador, allergier och mystiska åkommor var hennes karriär så gott som över.

– Det säger sig själv att jag varit för sjuk för att träna de senaste nio månaderna, skriver hon i ett blogginlägg daterat april 2015.

– Jag är bara glad över att vara så frisk som det går att vara i mitt fall.

Ryggproblem

Ända sedan hon var fjorton år hade Korte lidit av svåra ryggsmärtor och som tjugoåring såg det ut som att hennes lovande friidrottskarriär var över. Hon kunde inte ens gå i trappor, för det var omöjligt att lyfta vänstra benet, och hon tvingades till bäddvila i långa perioder. Då ryggen blev bättre, drabbades hon av en stressfraktur, en försträckning i baklåret och så svåra problem med benhinnorna att det krävde en operation.

– Jag vet inte vad mera som kan gå sönder, så hoppas att det här året går bra med den nya tränaren, skriver Korte 2012.

Svår allergi

Det året insjuknade hon i mykoplasma, sorkfeber och en påföljande ledinflammation. Hon fick också så ont i bröstkorgen att hon hade svårt att andas, vilket plågade henne i flera år, innan hon till slut fick diagnosen Tietzes syndrom, en inflammation i revben och brosk.

Hon hade också svårigheter med att svälja och höll flera gånger på att storkna då mat fastnade i halsen. Det dröjde ett par år innan hon diagnostiserades med inflammation i matstrupen, en följd av hennes svåra allergier som tvingade henne att avstå från – nästan allt. Korte kan fortfarande inte äta spannmålsprodukter, nötter, ägg, mjölkprodukter eller många vanliga grönsaker och frukter.

– Vissa dagar låg jag bara på mitt golv och grät. Det gjorde ont att andas, sade Korte för Expressen nyligen.

Prövade med en kompis

År 2015 hade Korte så gott som lagt av. Hon hade studerat journalistik i USA och tagit en magisterexamen i London, börjat jobba som sportjournalist och flyttat till Barcelona. Då hon lagt om sina matvanor och lärt sig att undvika det som hon är allergisk mot kände hon sig så småningom bättre. Hon motionerade lite och gick på gym. Hon gjorde bland annat jobb för Yle. Hon bevakade bland annat Diamond League och friidrotts-EM i Zürich.

Inga förväntningar

För två år sedan prövade hon att löpa några häckar tillsammans med en bekant tiokampare i Barcelona. Det var så kul att hon kom igen följande vecka. I något skede lade en lokal klubbtränare märke till henne och föreslog att hon tränar med dem.

– Jag gjorde det för skojs skull, jag hade inga som helst förväntningar. Men träningen gick så bra. Jag tränade mer, och mitt mål då var att springa under 14 sekunder. Men i mitt första lopp sprang jag mitt bästa säsongstartslopp någonsin, säger hon till Expressen.

Efter några månaders träning löpte Korte 100 m häck på hyfsade 13.50 i medvind. Senare under sommaren sprang hon 13.25.

Klar för EM

År 2018 blev ett genombrott för Korte, som då redan fyllt 30. Hon förbättrade sitt personbästa till 13.14, vann silver i FM, och kvalade in till EM i Berlin – trots att hon försträckte sitt framlår under vintern.

Den här säsongen har varit som en saga. Korte försträckte baklåret under vintern, men har krossat alla sina gamla rekord och förbättrat det finska rekordet till 12.72.

– Jag kan inte ens fatta vad som hänt. För tio år sedan trodde jag karriären var över. För tre år sedan trodde jag inte att jag springer någonsin mera. Jag har aldrig drömt om det finska rekordet, för jag har aldrig trott det var möjligt, sade hon till HBL efter rekordloppet.

I rekordform

I VM i Doha möter hon för första gången riktigt stora förväntningar i ett mästerskap. Hon har förutsättningar att gå ända till final.

Formen borde vara utmärkt. Under VM-lägret i turkiska Belek har hon uppvisat rekordform i träningarna.

– Det har kanske försvårat VM-förberedelserna lite, att jag springer fortare än nägonsin förut, och benen vill inte riktigt hänga med då jag tar häckarna, säger hon då hon träffar medierna i Doha.

Ovisst

Korte skulle kanske inte vara Korte om hon inte hade haft lite trubbel före VM-debuten. Hon slog sig lite då hon kolliderade med en häck under genrepet tidigare i veckan, men det borde inte störa i lördagens försök.

– Jag skulle vilja springa under 13 sekunder direkt i försöken. Om jag inte kolliderar med häckarna alltför mycket så tror jag det lyckas ganska lätt, säger hon.

– Men man vet aldrig i häcklopp.

Utslagen i EM

I sin debut i ett seniormästerskap, i EM i Berlin förra året blev Korte utslagen i försöken med 13.31. I VM i London krävdes 13.12 för att gå vidare från försöken. Det borde vara rutin för såväl Korte som de två andra finländarna i 100 m häck, Reetta Hurske och Nooralotta Neziri. För att gå till final krävdes 12.86.

– Jag tror det krävs under 12.80 för att gå till final. Där är tre jamaicaner, tre jänkare och européer, av vilka åtminstone Nadine är i bra form, säger Korte och syftar till sin träningskamrat Nadine Visser från Nederländerna.

Under 13 sekunder

Under sommaren löpte Korte ofta sitt bästa lopp i dagens andra heat. Delvis var det för att hennes baklår var stelt och fungerade bättre efter ett lopp. I Doha är försöken på lördag, semifinalerna och finalen på söndag. Under 12.80 blir annars också en hård nöt att knäcka, det medger Korte.

– Jag har inte satt en final som mitt mål på något vis. Om jag springer en tid som börjar med 12 i varje heat så är jag nöjd. Jag har inte någon viss placering som mitt mål, säger Korte.

– I EM förra året hade jag inga förväntningar. Nu har jag förväntningar, men det här är mitt första VM.

Ålder: 31

Hemort: Kyrkslätt/Valencia

Förening: HIFK/FC Barcelona

Meriter: tre FM-guld i junior-FM, två FM-brons (2007, 2019), FM-silver (2018) på 100 m häck. Representerat Finland i två junior-VM, två junior-EM och EM.

Rekord: 100 m häck: 12.72 (finskt rekord).

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning