Containerfartyg stoppades av dansk polis – fraktade broccoli, bananer och ett stort parti kokain

Dansk polis stoppade ett containerfartyg vid Stora Bältbron efter att det smugglat en last på 100 kilo kokain. Bild: Claus Bech/TT-Ritzau Scanpix

Ett ecuadorianskt containerfartyg som reste via Helsingborg har stoppats av dansk polis – sedan det levererat en jättelast kokain till Danmark. 27 personer har häktats och fler jagas.

Det stora fartyget lade till i Helsingborg på fredagskvällen och reste sedan vidare mot danskt vatten under natten till lördag, rapporterar bland annat den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Söder om Stora Bältbron saktade det in, varpå något lastades över till en mindre båt. Enligt den danska polisen – som ingrep vid transaktionen – var det en last på över 100 kilo kokain.

Fartyget heter "Duncan Island" och är Bahamasflaggat. Nu hålls det kvar i hamnen i danska Kalundborg. Bild: Claus Bech/TT-Ritzau Scanpix

Simmade med kokainet

– Det var två män i en mindre båt som seglade ut och tog ombord kokainet. Men när de gick tillbaka till (ön) Langeland var de bara en man, för den andra simmade sista biten tillbaka med kokainet. Men vi stod redo och tog emot honom på stranden, säger Jesper Bangsgaard, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, till Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Senare meddelar polisen att man grep totalt tre personer som tog emot lasten. De misstänks ha haft för avsikt att föra den till Köpenhamn och andra, okända skandinaviska städer.

Polisen bordade containerfartyget och grep samtliga ombord. Totalt 27 personer har under söndagen häktats för olika grad av för delaktighet i kokainsmugglingen och polisen säger sig vilja få fatt i ytterligare personer.

27 personer av en lång rad olika nationaliteter greps ombord på fartyget. Bild: Claus Bech/TT-Ritzau Scanpix

De misstänkta kommer från många olika länder: bland annat Filippinerna, Ryssland, Lettland, Ecuador, Polen, Ukraina och Indien.

Broccoli och bananer

Det 178 meter långa fartyget skulle vid polisens ingripande resa vidare till Sankt Petersburg i Ryssland. Dess lagliga last består av bland annat broccoli och bananer.

– Nu ska vi gå igenom fartyget. Dels för att bli klokare om vilka ombord som har varit inblandade och dels för att undersöka om det kan finnas mer kokain ombord, säger Dannie Rise vid Köpenhamnspolisen till Ritzau.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning