Stort intresse för världens första Marthaforum

Marthaförbundets traditionella brunch har vuxit till ett heldagsforum som är öppet för alla intresserade kvinnor. Verksamhetskoordinator Anita Paulig har sammanställt programmet. Bild: Marthaförbundet

Vardagshjältar, kvinnokraft och ett splitternytt Marthasmycke i silver är några av de ämnen som står på programmet när världens första Marthaforum ordnas på lördag.

Dagens marthor är unga, målmedvetna och framför allt bär de på stor kunskap om praktiska vardagsfärdigheter. För att dela med sig av den här kunskapen ordnar Helsingfors svenska marthor ett helt nytt slags forum vid Zacharias Topeliusskolan på lördag.

– Vi har ett stort kunnande inom en rad olika områden bland våra medlemmar. Det här vill dela med oss av, forumet är öppet för vem som helst, säger verksamhetskoordinator Anita Paulig på Helsingforsmarthorna.

Intresset bland kvinnor i huvudstaden har varit stort, över hundra personer har redan anmält sig, en stor del sådana som inte är med i någon marthaförening. Det finns rum för tvåhundra deltagare på Topeliusskolan och anmälningar tas emot så länge det finns lediga platser.

Svenska huvudgäster

Dragplåstret är de svenska kriminologerna Nina Rung och Peter Svensson, som kommer för att berätta om sitt projekt huskurage. Det är metod som kan förebygga våld i familjer, speciellt sådant som riktar sig mot kvinnor och barn. Det går ut på att var och en kan hjälpa till genom att knacka på dörren om man hör skrik och slag inifrån en lägenhet.

Forumet inleds av Malin Båtmästar från Vasa. Hon är en ung företagare och matbloggare som fokuserar på hållbar konsumtion. Därefter får deltagarna välja en av åtta alternativa programpunkter, där finns två workshoppar och sex föreläsningar med fokus på allt från etik och moral i affärsvärlden till närodlad mat.

Workshopparna handlar om praktiska kunskaper för den som vill lära sig att sy och sticka eller så kan man delta i en smyckesverkstad och tillverka ett eget Marthasmycket i silver. Det är artesan Annika Linder Airava som har låtit laga en metallstämpel med Marthas logo och med hjälp av dem kan deltagarna göra sina egna silverbrickor.

– Man väljer det program man önskar redan när man fyller i anmälningsblanketten som ligger på vår webbsida, säger Paulig.

Mitt på dagen hålls en lång lunchpaus med tid för mingel och fria samtal. Lunchen serveras i skolans matsal, som är ganska trång, så deltagarna får äta i olika omgångar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning