Stort intresse för Korsholmsföretaget Duells börsintroduktion

Duells vd Jarkko Ämmälä. Bild: Patrik Forth/Pressfoto

Efterfrågan var större än utbudet då grossistföretaget Duell bjöd ut sina aktier till allmänheten. Börsintroduktionen ger bolaget ett värde på 131 miljoner euro.

Intresset var stort då Korsholmsföretaget Duell, som främst säljer reservdelar och utrustning för motorsport, emitterade nya aktier för noteringen på Helsingforsbörsens First North-lista.

HBL har tidigare skrivit om det snabbväxande Korsholmsföretagets planer på börsnotering.

I ett börsmeddelande skriver bolaget att intresset var stort, och att emissionen övertecknades flera gånger om. I och med nyemissionen steg antalet aktieägare med 5 100 stycken till 5 300.

Duells styrelseordförande Sami Heikkilä tackar investerarna för förtroendet och intresset för Duells börsintroduktion.

"I och med börsnoteringen kan vi snabba på Duells tillväxt och förverkliga vår strategi tillsammans med de nya aktieägarna. Som börsnoterade har vi nya verktyg för företagsköp, och vi tror att Duell aktivt kommer att vara med då distributionen av motorcykeldelar koncentreras i Europa", säger Heikkilä i börsmeddelandet.

Storägare tar hem miljoner

Börsintroduktionen skedde delvis genom att bolaget emitterade nya aktier och delvis genom att några av storägarna lämnar bolaget.

De nya aktierna står för 15,3 procent av aktierna efter emissionen. De nuvarande storägarna Sponsor Capital och Rite Ventures, tillsammans med ett antal andra ägare, sålde aktier som motsvarar ungefär 55 procent av aktierna efter emissionen.

Av pengarna som samlats in går största delen till de säljande ägarna, som får drygt 73 miljoner euro för sina aktier. 20 miljoner euro går till bolaget.

Rite, som är grundat av Vasabördige entreprenören Christoffer Häggblom, var med som säljande storägare också då Vasaföretaget Lemonsoft börsnoterades tidigare i höstas. Deras emission övertecknades också.

Handeln med aktierna på börsen väntas inledas den 24 november.

Snabb tillväxt

Duell Bike Center grundades 1983 av bröderna Tom och Stefan Nylund, och fick för tre år sedan nya majoritetsägare i form av Helsingforsbaserade Sponsor Capital. Sedan dess har företaget växt rejält, dels organiskt och dels genom företagsförvärv.

Redan inför noteringen hade ett antal så kallade ankarinvesterare förbundit sig till att investera för 49,5 miljoner euro i bolaget. Den största av dessa är Hartwall Capital, som går in med 27 miljoner euro. Bland de andra ankarinvesterarna finns Aktia, Ilmarinen och Svenska Handelsbanken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning