Stort intresse för hotellrum till salu på Mannerheimvägen

För närmare 14 500 euro per kvadratmeter kan företag och privatpersoner köpa in sig i ett nytt hotell- och kontorskomplex i den norra änden av Mannerheimvägen. Över hälften av de 440 rummen är redan reserverade eller sålda.

SSA Groups vd Tommi Saari vill inte träffas på tomten i Brunakärr där Base Helsinki ska byggas, eftersom det inte finns något att se där. Utanför kontoret i Vanda står däremot en barack med ett hotellrum som visas upp för presumtiva köpare. Den kommer också att stå på den urbana bostadsmässan på Busholmen i Helsingfors.

Rummet är enkelt och kompakt. För att göra sovrummet till kontor fäller man upp sängarna och fäller ner bordsskivan som sitter fast under den ena sängen. Det finns inget kök, men man kan koka kaffe eller te och förvara pålägg i kylen.

Inredningen skiljer sig inte märkbart från andra hotell, men det finns lite mer skåputrymme ifall någon som köper hotellrummet vill förvara papper och mappar där.

– Fast jag tror inte att pappret är kvar länge till, säger Saari.

Han bjuder friskt på framtidsvisioner och synpunkter på hur de passar ihop med bygget i Brunakärr. Enligt honom håller inställningen till ägande, jobb och hem på att förändras i rask takt.

Även om öppna kontor kan få arbetstagarna att röra på sig mer , är det många som störs av kolleger. Eftersom allt fler bär jobbet med sig, kan man sitta var som helst. SSA Group tror därför att efterfrågan på kontor som hyrs över dagen ökar, och säljer därför kontorsdagar jämsides med hotellnätter.

– Affärsresenärer kommer på kvällen och åker tidigt på morgonen, sedan är rummen tomma hela dagen.

När Saari marknadsför hotellrummen använder han gärna ett procenttal. Under januari till juni var beläggningen på hotellen i Helsingfors över 70 procent, men enligt Saari utnyttjas bara 30 procent av kapaciteten. Hur man utnyttjar fastigheter optimalt är en stor framtidsfråga, anser han.

– Flera städer har kontaktat oss och bett oss komma och presentera vår idé. Kommunerna är mästare på outnyttjade fastigheter, de är intresserade av hur de kan använda sina egna byggnader som står tomma veckoslut och kvällar.

SSA Group utesluter inte att bygga fler Base-hotell, alla universitetsstäder är i princip möjliga. Tommi Saari tycker inte att det är ett problem om någon vill kopiera idén eftersom SSA var först ute och har fått stor synlighet i medierna, vilket är tacksamt för en fastighetsutvecklare.

Dessutom säger Saari att det finns många praktiska lösningar bakom det till synes enkla konceptet, något som inte kopieras i en handvändning.

Brunakärr är långt från centrum. Kan de som placerar i ett rum verkligen räkna med en beläggningsgrad och en prisnivå som ger avkastning?

– Flygplatsen är bara en kvart därifrån. Vi har också parkeringsplatser som är en bristvara. Många kanske tänker att det finns en risk med det nya konceptet, att återförsäljningsvärdet kan sjunka. Men man måste komma ihåg att man kan använda fastigheten till mycket. Den kan vara ett traditionellt hotell, eller bara kontor, om det behövs. Konjunkturer kan vi inte göra så mycket åt, de drabbar alla.

Så här fungerar det

Man kan köpa hotellrum som är antingen 12 eller 17 kvadratmeter stora, för 173 750 respektive 198 750 euro. Bolagsvederlaget inklusive tomthyra beräknas uppgå till 150 respektive 170 euro per rum per månad.

När man själv inte använder rummet, kan man överlåta det till operatören som hyr ut det. Inkomsterna från uthyrningen fördelas mellan alla som ställt sina rum till förfogande.

Ifall en privatperson köper ett rum måste hen betala för användningen av rummet, men får en rabatt på mellan 20 och 30 procent. Ett momspliktigt företag kan utnyttja rummet för eget bruk.

Bygget inleds i höst och väntas vara klart 2020.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03