Stort fokus på coronaviruset efter NHL-matcher

Chicago besegrade San Jose i NHL-ishockeyn, men efter matchen handlade många frågor om coronaviruset. Bild: Paul Beaty/TT-AP

NHL väntas på torsdagen lämna besked om hur ligan ska agera på grund av coronaviruset. Nattens matcher spelades som planerat men efteråt handlade det mesta om hur ligan ska hantera pandemin.

Chicago vann över San Jose i den nordamerikanska ishockeyligan NHL och plockar viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats.

Men under presskonferensen efter matchen handlade många frågor om hur ligan påverkas av coronaviruset.

– Vi måste förbereda oss på ett annat sätt om vi ska spela utan publik, säger San Jose-tränaren Bob Boughner.

Nattens matcher spelades trots att det under kvällen, amerikansk tid, kom besked att landets basketliga NBA ställer in alla matcher tills vidare, efter det att en spelare i Utah har bekräftats smittad med coronaviruset.

NHL säger att man under torsdagen, lokal tid, kommer att ge ytterligare besked om hur ligan ska hantera pandemin.

"Bara en match"

– Det är chockerande, man vet inte riktigt vad man ska tänka, svarade San Jose-tränaren Bob Boughner på frågan hur han hade reagerat när han fick beskedet om NBA:s beslut.

– Vi är alla besvikna över att vi förlorade en match med 6–2 och sedan ser du vad alla andra i världen går igenom. Man måste påminna sig om att det bara är en match, större saker pågår, fortsatte han.

Boughner säger att om NHL-matcherna fortsättningsvis kommer att spelas som planerat så blir det troligen framför tomma läktare.

– Så fort en liga har tagit ett beslut så måste de andra ligorna komma med något slags svar, säger han.

Ökade takten i andra

San Jose ledde med 1–0 i första periodvilan, men hemmalaget Chicago kom igen i andra. Inför den avslutande perioden ledde hemmalaget med 3–1 och då gjorde Chicagos Alex Nylander sitt tionde mål för säsongen.

– Vi ökade takten i vårt spel under den andra (perioden). Vi åkte, vi hade fantastiskt tryck bakifrån. Vi lyckades mycket bättre med att ta tillvara på chanserna, sade Chicago-tränaren Jeremy Colliton.

Med ytterligare två Chicagomål och ett från San Jose blev slutställningen 6–2 till hemmalaget. Chicagos Patrick Kane gjorde två mål och lagkamraten, tillika rookien, Dominik Kubalik fick in sitt 30:e för säsongen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning