Stort drama i JVM-finalen – Kakko hjälte när Finland tog guld

Segerfesten har bara börjat för det finländska laget. Bild: Lehtikuva/AFP/Getty Images

Dramatiken var total – men Finland skrev hockeyhistoria i JVM-finalen. Kaapo Kakkos sena fullträff sänkte USA och säkrade det första finländska VM-guldet i liten rink.

Femte JVM-guldet för USA eller Finland? Det var den stora frågan inför finalen.

Svaret blev Finland. Juniorlejonen vann en dramatisk final med 3–2 och tog tredje JVM-guldet under de sex senaste turneringarna.

Upplösningen av finalen blev bästa tänkbara för finländsk del. Juniorlejonen tappade en 2–0-ledning på ett par minuter i tredje perioden, men superlöftet Kaapo Kakko petade in segermålet med 1.26 kvar att spela.

Samtidigt skrev just det här finländska JVM-laget ny historia. För första gången någonsin lyckades Finland ta guld i liten rink.

– Det är helt otroligt. Vi tappade ledningen men fortsatte att tro på det. Vi har gjort det här tillsammans, säger förbundskaptenen Jussi Ahokas till Yle.

Bortdömt mål

Finland och USA har mötts i tre av de fyra senaste finalerna i U18-VM – och spelare i båda lagen hade revansch att utkräva från tidigare möten.

En av dem var Ukko-Pekka Luukkonen. Den finländske målvakten stod i kassen när Finland tvingades nöja sig med silver i U18-VM för två år sedan.

Nu var Luukkonen fenomenal mellan stolparna. Nittonåringen räddade det allra mesta och han var den stora guldhjälten tillsammans med målskyttarna Jesse Ylönen, Otto Latvala och Kakko.

Finalen var andra gången under turneringen som Finland stötte på USA. I den sista gruppspelsmatchen föll Juniorlejonen med 1–4.

Då var USA klart bättre – och i den första perioden i finalen var känslan att det skulle fortsätta så. Tack vare spel i powerplay tryckte USA på och hade också en puck i mål.

Oliver Wahlstrom skickade in pucken bakom Luukkonen efter en rörig situation framför kassen. Domarna viftade omgående avvärjande och efter en videogranskning dömdes fullträffen också bort.

Blev en riktig rysare

I andra perioden fortsatte utvisningarna att hagla. Totalt fem tvåor delades ut, men det var inte turneringens bästa powerplay som fick utdelning.

I stället förde Jesse Ylönen upp Finland i ledning. Ylönen fick till en praktträff och det överlistade Cayden Primeau.

Inför den tredje perioden var frågan hur dramatiskt det skulle bli. Svaret var att det blev en riktig rysare.

Prick sex minuter hade spelats av tredje perioden när doldisen Otto Latvala tog Finland ett steg närmare guldet. Mestisbackens avslut seglade in bakom en skymd Primeau.

Mindre än tre minuter efter Latvalas 2–0-mål var det kvitterat. Alexander Chmelevski och Josh Norris ordnade dramatik, men Finland fick sista ordet.

Sjuttonåringen Kaapo Kakko satte signaturen för hur det finländska laget har vuxit genom turneringen och till slut står på isen som världsmästare.

Med 1.26 kvar av tredje perioden satte Kakko 3–2 – ett historiskt mål. För femte gången totalt – och för första gången i en JVM-turnering i Nordamerika – är Finland världsmästare.

Final:

USA–Finland 2–3 (0–0, 0–1, 2–2)

31.31 0–1 Jesse Ylönen (Oskari Laaksonen, Valtteri Puustinen) PP

46.00 0–2 Otto Latvala (Aleksi Heponiemi, Rasmus Kupari)

47.01 1–2 Alexander Chmelevski (Jack Hughes, Noah Cates)

48.47 2–2 Josh Norris (Alexander Chmelevski, Noah Cates)

58.34 2–3 Kaapo Kakko (Anton Lundell, Henri Jokiharju)

Bronsmatch:

Ryssland–Schweiz 5–2 (2–0, 1–2, 2–0)

4.25 1–0 Kirill Slepets (Ivan Morozov, Ilja Morozov)

13.44 2–0 Nikita Sjasjkov (Vasilij Podkolzin)

24.54 2–1 Valentin Nussbaumer (Simon le Coultre, Justin Sigrist)

32.53 3–1 Klim Kostin (Grigorij Denisenko, Alexander Romanov)

35.36 3–2 Yannick Bruschweiler (Justin Sigrist, Nico Gross)

46.33 4–2 Kirill Slepets

57.59 5–2 Kirill Slepets (Artiom Galimov, Pjotr Kotjetkov) BP

2019: Finland.

2018: Kanada.

2017: USA.

2016: Finland.

2015: Kanada.

2014: Finland.

2013: USA.

2012: Sverige.

2011: Ryssland.

2010: USA.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning