Stort byggnadsarbete vid Helsingfors-Vanda: "Lönar sig att reservera mer tid"

Byggnadsarbetet vid Helsingfors-Vanda flygplats kan ge upphov till komplikationer för passagerarna. Jukka Isomäki, ledare för landtrafik vid flygplatsen, uppmanar resenärerna att starta i god tid om de kommer med bil. Bild: Jonatan Sparv/SPT

De kommande åren kan resenärer räkna med en del störningar när det gäller att ta sig till och från flygplatsen.

I januari inleddes ett stort ombygge av terminal 2 vid Helsingfors-Vanda flygplats. En ny ingång, nya ankomst- och incheckningshallar, en modern säkerhetskontroll och nya taxi- och busstationer ska byggas. Byggnadsarbetet beräknas vara klart i slutet av 2021.

För att bygga nytt måste man först riva gammalt.

– Parkeringshuset P1 håller på att rivas. Området där byggnadsarbetet sker är fyra och en halv hektar stort och när allt är klart kommer där finnas en ny terminal och ett nytt parkeringshus, säger Jukka Isomäki, Finavias chef för landtrafiken vid Helsingfors-Vanda flygplats.

På grund av ombygget har olika stationer och avhämtningsplatser flyttats.

– Taxi- och busstationerna har flyttats. Det har även skett ändringar i var det går att släppa av och hämta passagerare. Detta innebär att resenärerna behöver vara uppmärksamma och följa med den nya vägledningen.

Finavia försöker informera passagerarna om hur man smidigast tar sig till och från flygplatsen så gott det går.

– Förutom vägvisningen på och runtom flygplatsen har vi även lagt ut information på vår webbsida och på sociala medier, säger Isomäki.

Lönar sig att starta i tid

Han råder passagerarna att reservera lite mer tid för resan till flygplatsen. Att reservera parkeringsplats på förhand är heller ingen dum idé.

Gångavstånden mellan olika ställen på flygplatsen är också lite längre. Det lönar sig att starta 10-15 minuter tidigare för att vara på den säkra sidan, säger Isomäki.

Arbetet vid flygplatsen orsakar en hel del ändringar. Taxi- och busstationerna har flyttats och det finns nya ställen att släppa av och hämta passagerare på. Bild: Jonatan Sparv/SPT

Enligt Isomäki har de nya trafikförbindelserna till flygplatsen inte lett till att passagerare missat sina flyg. Han tror också den värsta tiden är förbi.

– Jag skulle säga att de perioderna då byggnadsarbetet orsakat störst rusning är förbi.

Delade meningar bland resenärer

Början av sommaren är en av de mest hektiska perioderna på flygplatsen. SPT träffade en del resenärer på Helsingfors-Vanda och frågade om byggnadsarbetet orsakat komplikationer för dem.

Terminal 2 utvidgas. Flygplatsen får en ny ingång och nya inchecknings- och ankomsthallar byggs.

Taxi- och busstationerna byggs om medan gamla parkeringshus rivs och nya byggs.

Arbetet orsakar buller och damm. Det kan ta längre tid att ta sig till flygplatsen med bil.

Flygplatsen ska kunna betjäna 30 miljoner passagerare per år. Finavia investerar cirka en miljard euro i projektet.

Byggnadsarbetet väntas vara klart i slutet av 2021.

– Det var lite krångligt att hitta till rätt plats när vi kom hit. Som tur var hade vi en taxichaufför som visste hur allting fungerade, säger en kvinna som vill förbli anonym. Hon reser tillsammans med två andra kvinnor, varav en är rullstolsburen.

I och med byggnadsarbetet har en del av handikappsparkeringsplatserna tagits ur bruk, vilket försvårade kvinnornas ankomst till flygplatsen en smula, eftersom närmaste handikappsparkering ligger längre bort än tidigare.

– Vi hade hört av bekanta att det skulle vara lite invecklat på grund av byggnadsarbetet, säger en av kvinnorna.

Majoriteten av resenärerna upplever ändå inte att byggarbetet försvårar navigeringen till och från flygplatsen.

– Jag tycker inte det varit några problem. När vi kom hit förra gången fick vi vänta i en bilkö en stund men jag tycker ändå allt är bra arrangerat, säger Matias Mäenpää. Han har kommit till flygplatsen med bil från Tavastehus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning