Störst efter Mao

Bild: Wang Zhao

Kinesiska kommunistpartiets kongress har befäst president Xi Jinpings starka ställning, hans grepp hårdnar.

President Xi Jinpings namn och hans ideologi skrevs på tisdagen in i kommunistpartiets stadgar. Det har skett bara en gång tidigare för en levande person – Mao Zedong. Xi kan därmed ses som Kinas mäktigaste man efter Maos dagar.

Xi har fått ett fast grepp om partiet inte minst på grund av kampanjen mot den utbredda korruptionen. Över en kvarts miljon kineser har straffats och hundratals av dem har innehaft mycket höga offentliga poster.

Det här är någonting som har uppskattats högt bland folket och gjort Xi mäkta populär. De flesta har antagligen inte noterat eller struntat i att Xi samtidigt har skärpt greppet om människorättsaktivister och förespråkare av yttrandefrihet.

Det är en hårdare linje som nu gäller på alla plan i Kina. Nationen och partiet är mer synonymt än på länge. Makten är koncentrerad, det är inget tal om kollektivt ledarskap längre.

Kineserna kanske uppskattar den politiska stabiliteten, men det är inte bra då det innebär att makten är cementerad och koncentrerad.

På onsdag kungörs namnen på vilka som sitter i den mäktiga politbyråns ständiga utskott. Det blir stora omvälvningar då fem av sju faller för åldersstrecket. Alla nya kommer att vara Xis betrodda.

Wang Qishan, som har varit Xis högra hand och den som lett antikorruptionsjobbet, hör till dem som får stiga åt sidan. Eftersom han har passerat åldersgränsen på 68 år gör reglerna honom inte valbar längre.

Det här ska inte tas som ett tecken på att Xi Jinping nu har valts för en sista period som Kinas ledare. Trots att han själv om fem år, då partikongressen hålls nästa gång, är 69 år finns det knappast någonting som kan stoppa honom från att fortsätta en eller två femårsperioder till. Han bestämmer det själv, liksom allting annat i Kina.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00