Störst, bäst och roligast – dags att rannsaka Ted & Kaj-podden

Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, Svenskfinlands strävsammaste komikerpar. Bild: Eva Lingon

Svenskfinlands mest lyssnade podd har kommit ut med ett nytt avsnitt i veckan i tre år. Varför är den så populär?

Ted & Kaj finns på Yle Arenan och andra poddplattformar.

Det vore intressant att undersöka huruvida poddar påverkar människors motionsvanor, i synnerhet disciplinen och regelbundenheten samt benägenheten att hålla fast vid sina nyårslöften. Ett är i alla fall säkert; poddar i egenskap av medtagbar audioförströelse gör monotona motionspass betydligt mera uthärdliga.

Det har sagts förr – Svenska Yle har flera poddar som erbjuder bra motions- och annat sällskap: Bokpodden, Norrenas och Frantz relationspodd som efter tio avsnitt hittat sin form i en mix av lyssnarerfarenheter och programledarnas egna upplevelser. Men den här gången ska det handla om Ted & Kaj-podden, den överlägset största och mest lyssnade finlandssvenska podcasten. Ted Forsström och Kaj Korkea-aho har hållit på sedan hösten 2015, och är nu uppe i över 150 avsnitt. Det betyder att de spelat in ett drygt halvtimmesavsnitt så gott som varje vecka i tre år. En sådan produktionstakt innebär självfallet att allt inte blir guld, men redan nästa avsnitt brukar vara bättre, och allmänt taget är det här en podd med en hög lägsta nivå som är alldeles lysande när den är i högform.

Ted & Kaj är en podd som bygger på ett underhållande samtal mellan två vänner, men den räds heller inte allvaret. Den kretsar kring det som poddarna tänkt och upplevt, och bygger därmed mycket på poddarnas personlighet, temperament, formuleringskonst, humor, intelligens och personkemi. Kaj är den extrovertare som pratar mera, oftare initierar ämnena, är öppen med sig själv, och som den författare han är gärna kryddar sina historier när så är lämpligt. Ted är den introverte, ett drag han närmast odlar och överdriver som ett slags poddpersona, och ofta nöjer sig med rollen som en sorts sidekick. Han är också den som vänder allvar till skämt genom att fara ut i bisarra, ibland närmast ändlösa, tankelekar och associationskedjor.

I vilket fall förädlar Ted & Kaj verkligen det underhållande samtalets konst. Vore de svenskar vore de förmodligen lika stora som en Filip & Fredrik, eller Alex & Sigge. Nu är de inte det, utan två österbottningar i mitten av de trettio, som erövrade Svenskfinland som humorunderbarn med det kultförklarade sketchprogrammet Radio Pleppo (finns även det på Yle Arenan) på 00-talet.

Anledning till att denna text skrivs nu är att Ted & Kaj-podden förra veckan var ute på en liveturné som gick via Åbo, Vasa, Jakobstad och Helsingfors, och att dessa streamar, alla med olika innehåll, nu kan ses i efterhand på Yle Arenan. Vilket rekommenderas, nivån är här minst lika hög som i radiopoddarna, bland annat överraskar Ted genom att öppna upp och dela med sig mer än han brukar. Ett nytt avsnitt av själva podden publiceras varje onsdag. Eller för att citera en av poddens jinglar: Lyyss på Ted & Kaj!

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning