Storslam för HBL:s medarbetare – två finlandssvenska böcker tävlar om Finlandia Junior

Maija och Anssi Hurme skrev och illustrerade boken om sorgen efter en försvunnen mamma. Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam skrev och illustrerade Ägget – en bilderbok utgående från barns funderingar om hur de blivit till. Bild: Leif Weckström

Två finlandssvenska bilderböcker är nominerade till Finlandia Junior. Att böckerna är utgivna också på finska kan ha underlättat nomineringen.

Familjeliv och föräldraskap förenar de två bilderböckerna Skuggorna av Anssi och Maija Hurme samt Ägget av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam. Ägget utgår från barns funderingar kring hur de blivit till och kontrasterar mot de vuxnas reaktioner medan Skuggorna beskriver sorgen och saknaden efter en förlorad mamma.

Urvalsjuryn berömmer de två böckerna bland annat för att de passar både barn och vuxna.

Men hur viktigt var det, med tanke på nomineringarna, att böckerna är utgivna på både svenska och finska?

– Det var inte alls viktigt, försäkrar urvalsjuryns ordförande Myry Voipio.

– Vi läste Skuggorna och Ägget på både svenska och finska.

Mari Koli som är vd för förlaget Schildts & Söderströms är inte lika övertygad om att den finskspråkiga översättningen inte hade betydelse.

– Jag misstänker att en finskspråkig utgåva är viktig. På basis av tidigare nomineringar är linjen tydlig – de finlandssvenska böcker som nomineras finns på både svenska och finska.

Ägget (Förlaget M) är skriven av debutanten Sanna Sofia Vuori, känd som bland annat initiativtagare till Estrids Bokklubb som produceras i samarbete med Hbl, och illustrerad av Linda Bondestam.

Linda Bondestam är nu för tredje gången nominerad till Finlandia Junior och strålande glad.

– Det är lika stort varje gång.

"Historien, språket och illustrationen formar en finslipad helhet vars tema och stil gläder. Spännande karaktärer, detaljer och överraskningar finns på varje nivå och får både barn och vuxen att småle och fnittra. Den färggranna boken lämpar sig för läsning ensam eller tillsammans", står det i motiveringen.

Ägget utgår från barns funderingar kring hur de kommit till. Idén växte fram under arbetets gång, säger Vuori och Bondestam.

– En massa barn och olika familjer har fungerat som inspiratörer.

Förmodligen fortsätter samarbetet mellan Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam – båda försäkrar med en mun att planer finns.

Sorg och förlust

Skuggorna (Schildts & Söderströms) handlar om saknaden efter en försvunnen mamma. Berättelsen är skriven av Anssi Hurme och illustrerad av hans hustru, grafikern Maija Hurme, grafiker vid Hbl.

"Den mångsidiga bilderboken berör sorg och förlust på ett lyckat och konkret sätt. Historien, illustrationen och layouten utgör en harmonisk helhet. Färgerna och handlingen styr läsaren mot ljus: man kan befria sorgen. Känslor som beskrivs i verket når både barn och vuxna", står det i motiveringen.

– Urvalsjuryn har förstått vad boken handlar om. Det är fint att en dämpad och lite sorgsen bok kan få positiv uppmärksamhet, säger Maija Hurme.

Hög kvalitet

Urvalsjuryn bestod av Myry Voipio, Leena Kero-Tamminen och Rami Saarijärvi. Juryordförande Myry Voipio berömde i sitt tal den finländska barn- och ungdomslitteraturen för att den håller hög kvalitet – oberoende av genre och vad böckerna handlar om. De nu nominerade böckerna är enligt Voipio extra bra och tillför något nytt till den finländska barn- och ungdomslitteraturen.

– De sex kandidaterna drar läsaren in i en värld som gör dem helare och klokare. Böckerna når läsare i olika åldrar och innehåller berättelser som berör. Det är historier som har velat bli berättade.

Vinnaren utses av journalisten och producenten Riku Rantala och offentliggörs 28 november. I fjol tilldelades Sanna Manders bilderbok Nyckelknipan (Schildts & Söderströms) Finlandia Junior.

Läs också:

Bokrecension: Sanna Sofia Vuoris bilderboksdebut "Ägget"

Bokrecension: "Skuggorna" av Maija och Anssi Hurme

Intervju: Man ska kunna skriva om också svåra ämnen för barn

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (WSOY) av Taru Anttonen och Milla Karppinen.

Tuhatkuolevan kirous (WSOY) av Siiri Enoranta.

Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar (Otava) av Magdalena Hai.

Skuggorna/Varjostajat av Maija och Anssi Hurme,

Järistyksiä (WSOY) av Riina Mattila.

Ägget/Muna (Förlaget M/Teos av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning