Storslam för Childish Gambino på den amerikanska Grammygalan

Childish Gambinos This is America, nominerad i flera kategorier, prisades för årets låt och årets skiva. Störst jubel fick dock överraskningsgästen Michelle Obama.

Rikssvensken Ludwig Göransson fick ta emot priserna tillsammans med bland andra Donald Glover, mannen bakom artistnamnet Childish Gambino.

Childish Gambino vann totalt fyra priser, däribland årets video och årets rap/sång-framträdande. Själv var stjärnan inte på galan.

Göransson å sin sida prisades även för årets filmmusik, eller visuellt medium, för sitt arbete med Black Panther.

– Jag vill tacka regissören Ryan Coogler, han är en av de mest fantastiska konstnärer jag någonsin jobbat med och det har varit speciellt att vara del av det här fenomenet, sade Göransson till Variety på röda mattan, där han uppmärksammades på att han vunnit.

Lady Gaga, Jada Pinkett Smith, Alicia Keys, Michelle Obama och Jennifer Lopez på Grammygalan. Bild: Lehtikuva/AFP/Robyn Beck

Lady Gaga trippel vinnare

Bland årets vinnare märks Lady Gaga, som fick gå hem med tre Grammys. Stjärnans första pris blev det i sammanhanget mindre – bästa låt skriven för visuellt medium – men det räckte för att tårarna skulle komma.

– Jag kommer inte kunna ha något smink på mig i kväll. Vi har precis vunnit vår första Grammy för kvällen. Jag gråter av glädje och tacksamhet, twittrade stjärnan efter priset för A Star is Born-låten Shallow.

Lady Gaga och Bradley Cooper skulle senare även vinna pris för årets popduo eller grupp, för samma låt. Hon vann även pris för årets soloframträdande inom pop, då för Joanne (Where do you think you're goin?).

Sångerskan var även en av de artister som uppträdde på galan, Lady Gaga sjöng en rockig version av Shallow tillsammans med Mark Ronson, en av låtskrivarna bakom hiten och själv dubbel vinnare under kvällen. I ett av de mest bejublade framträdandena sjöng Miley Cyrus, Katy Perry och flera andra för – och tillsammans med – årets hederspristagare Dolly Parton.

Dolly Parton och Miley Cyrus sjunger Neil Youngs "After The Goldrush" under Grammygalan. Bild: Lehtikuva/AFP/Kevork Djansezian

Obama hyllade musiken

Galan i Los Angeles leddes av r'n'b-stjärnan Alicia Keys, som inledde med att bjuda upp Michelle Obama, Lady Gaga, Jada Pinkett Smith och Jennifer Lopez på scen. De fem kvinnorna berättade om hur musiken förändrat dem som människor och stärkt dem som kvinnor.

– Musiken har alltid hjälpt mig att berätta min egen historia, sade Obama och fortsatte:

– Oavsett om vi gillar countrymusik eller rap eller rock så hjälper musiken oss att dela med oss av varandra, vår stolthet och sorg, hopp och glädje. Den hjälper oss att höra varandra och att bjuda in varandra i våra liv.

Hennes korta uppdykande på scenen förlängdes av flera minuters stående ovationer.

Läs också:

Childish Gambino på listan då HBL valde årets låtar

"This is America" nådde 100 miljoner

Fakta

Vinnare i urval

Grammygalan delar ut vinnare i 84 kategorier, från bästa låt till bästa improviserade jazz solo.

Några av nattens vinnare:

Årets skiva (priset går till artisten och producenterna och kan gälla antingen en singel eller ett album): Childish Gambino "This is America".

Årets album: Kacey Musgraves "Golden hour",

Årets låt: Ludwig Göransson, Donald Glover och Jeffery Lamar Williams för Childish Gambinos "This is America".

Årets musikvideo: Childish Gambinos "This is America".

Årets rap- och sångframträdande: Childish Gambino "This is America".

Årets rap-låt: Drake "God's plan".

Årets r'n'b-låt: Ella Mai "Boo'd up".

Årets producent, icke-klassisk musik: Pharrell Williams (för fem olika skivor)

Årets rocklåt: St Vincent "Masseduction".

Årets popframträdande, duo eller grupp: Lady Gaga och Bradley Cooper "Shallow".

Årets popframträdande, soloartist: Lady Gaga "Joanne (Where do you think you're goin?)".

Årets popalbum, vokalt: Ariana Grande "Sweetener".

Årets dans/electronicaalbum: Kustice "Woman worldwide".

Årets reggaealbum: Sting och Shaggy "44/876".

Årets talskiva: Jimmy Carter "Faith – a journey for all".

Årets musik från ett visuellt medium: Ludwig Göransson "Black Panther".

Årets låt från ett visuellt medium: Lady Gaga och Bradley Cooper "Shallow".

Årets nya artist: Dua Lipa.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46