Storserie om Vietnamkriget

The Vietnam War är en uppmärksammad och kritikerrosad amerikansk dokumentärserie om Vietnamkriget. Bild: Pbs

Kvällens seriestart är ett tio timmar långt informationspaket om Vietnamkrigets olika skeden, från bakgrund och krigsstart till krigsslut tjugo år senare.

Historia: Vietnamkriget sänds i Yle Teema tisdagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 13.30.

30 miljoner dollar och en produktionstid på över tio år. Intervjuer med åttio personer som var med, både vietnameser och amerikaner, researchgenomgång av 24 000 fotografier och 1 500 timmar arkivfilm. Det är siffror som uttrycker arbetsinsatsen och materialrikedomen i den amerikanska storsatsningen The Vietnam War (PBS 2017), en tiodelad dokumentärserie som i originalversion är drygt sjutton timmar lång. Yle sänder den internationella versionen på knappa tio timmar med finskspeakad berättarröst och svensk textning.

Det är med andra ord ett hästjobb som har gjorts. Serien tar sig grundligt an sitt ämne, Vietnamkriget som pågick åren 1955–1975, en grym och blodig konflikt som skördade två miljoner civilas liv och där över en miljon soldater stupade (varav 60 000 var amerikaner). Det har kallats för det första tv-kriget där allmänheten tog del av förlusterna och de civilas lidande hemma i sina vardagsrum. Framför allt Son My-massakern 1968 då amerikanska soldater begick ett massmord på upp till 500 civila, en stor del av dem kvinnor och barn, väckte avsky. I mitten av 1960-talet växte en stark opinion mot kriget fram, och den splittrade även familjer.

Men första delen i kväll inleder med att ge bakgrunden till detta utdragna krig. Rötterna till konflikten går tillbaka till år 1858 då Frankrike koloniserade Sydvietnam, vilket också det skedde genom ett långt och blodigt krig, tills Frankrike slutligen drog sig tillbaka hundra år senare. På 1950-talet delades sedan landet upp i det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. Det här ledde snart till ett krig mellan nord och det USA-allierade syd.

Tidens musik har en central roll i serien. Soundtracket består förutom av en självskriven Bob Dylan även av The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Simon & Garfunkel, B.B. King och Crosby, Stills, Nash & Young.

Det här är ett gediget och allmänbildande informationspaket där kriget framstår i hela sitt destruktiva vansinne. Regissörer är Ken Burns och Lynn Novick, och för manuset står den sjufaldigt Emmybelönade författaren Geoffrey C. Ward.

Malin Slotte TV-redaktör

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46