Storserie om finsk idrott

Stjärnspäckat. Kalle Palander, Kiira Korpi och Jani Sievinen är några av många som intervjuas i dokumentärserien om finsk idrott.Bild: Yle

Efter musiken kommer idrotten, när det nu är dags för nästa finska dokumentärseriesatsning. Serien lyckas engagera även den med minimalt sportintresse.

Sportfinland sänds i Yle Teema onsdagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 15.00 och lördagar kl. 16.25, Yle TV2 torsdagar kl. 19.00 och söndagar kl. 20.00. Svensk text.

Efter storsatsningar om Rockfinland och Schlagerfinland är det nu dags för upphovsmakarna Antti Leino, Pekka Laine och J.P. Pulkkinen att byta musik mot idrott i den nya tiodelade dokumentärserien Urheilu-Suomi. Som det framgår av titeln handlar den om Idrottsfinland, dess hjältar och klassiska ögonblick. För serien har 138 personer från idrottens värld intervjuats och många av dem blickar tillbaka på en karriär som numera är avslutad. Tio timmar innebär att det finns gott om tid att gå på djupet, och på detaljnivå analysera vad som egentligen hände.

Varje avsnitt fungerar som en fristående dokumentär och behandlar olika teman. Avsnitten kan koncentrera sig på olika grenar som hockey, spjut och motorsport, men avhandlar också mer övergripande ämnen som hjältar och fans, segrar och förluster, spelare i utländska lag, medier och idrottskommentatorer samt idrottens ekonomiska och politiska sidor. Det är en hel del intressanta ämnen med andra ord, och så välberättat att det blir intressant även för den med ett minimalt idrottsintresse i övrigt. Flodhästen i rummet i all elitidrott, den känsliga dopingfrågan, verkar inte behandlas i serien, åtminstone inte i någon större omfattning – å andra sidan har det gjorts andra dokumentärer om skandalerna i landets idrottshistoria.

Först ut i kväll är ett avsnitt med underrubriken "Blod & svett" om all den hårda och krävande träning som ligger bakom framgångarna och medaljerna. Den som vill nå toppen måste satsa allt, och hela livet kretsar kring träningen. För en tonåring som också har andra områden i livet att utforska kan det bli tre träningspass om dagen sju dagar i veckan. Så målmedvetna satsningar kräver ett särskilt psyke, och till idrottarlivsstilen hör också smärta, förknippad med träningen och prestationerna, och det gäller att på något sätt lära sig tycka om att plåga sig själv.

Detta leder in på den speciella relationen mellan idrottare och tränare. En del, som Jani Sievinen och Kalle Palander, har haft sina egna fäder som tränare, och talar inte enbart positivt om detta. Det är heller inte ovanligt att idrottare själva blir tränare efter avslutad karriär.

Avsnittet mynnar naturligt ut i hur det är att fatta beslutet att avsluta karriären, något som verkar kunna komma snabbt och plötsligt, som i Kira Korpis fall – en dag fick hon bara nog av sitt träningsschema. Anpassningen till ett nytt liv utan träning och tävlingar är inte lätt; den här gången är det exidrottare, vars kriser och vilsenhet efter avslutad karriär inte gett upphov till skandalrubriker, som kommer till tals. På frågan om en OS-medalj kan vara till nytta i arbetslivet ger dokumentären inget definitivt svar.

Malin Slotte TV-redaktör

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33