Storseger för "nya" Tre Kronor i VM-premiären

Bild: AFP / Lehtikuva / Jonathan Nackstrand

”Nya” Tre Kronor körde över Vitryssland i VM-premiären. VM-debutanterna Mattias Janmark, Rickard Rakell och Mika Zibanejad i förstakedjan gjorde varsitt mål i 5–0-segern och visade en enorm spelglädje.

Det nya ishockeylandslaget – där alla utom två är födda på 90-talet – ser ut att bli den yngsta VM-upplagan av Tre Kronor på 26 år. Truppen är ju inte full ännu och fortfarande finns fem öppna platser.

Redan nu består laget, trots ungdomligheten, av 16 NHL-spelare.

Efter en lite spänd start, tio av spelarna gjorde sin VM-debut, kom segerrycket redan halvvägs in i första perioden med två mål inom loppet av 28 sekunder.

Och trion som drog i gång det svenska laget var just förstakedjan med Janmark, Dallas, Rakell, Anaheim och Zibanejad, NY Rangers. De gjorde till slut tre mål och totalt sju poäng.

– Vi skapade ganska mycket, vi hade en del målchanser. Vi släppte på gasen efter första perioden, och spelade mer på instinkt sedan, säger Rickard Rakell till TV3.

Monsterbyte

De gjorde inget mål i just den sekvensen, men hade ett monsterbyte precis innan blixturladdningen som fick fart på det svenska laget i ett Royal Arena fyllt med gultröjade svenska supportrar.

I stället var det 19-årige Lias Andersson som öppnade målskyttet med en fräckis. Från bakom förlängd mållinje såg han en lucka att ta sig in framför det vitryska målet och överlistade vitryske målvakten Ivan Kulbakov efter 9.17.

Bara 28 sekunder senare sköt Gustav Nyquist 2–0 på ett direktskott efter John Klingbergs perfekta passning.

I andra perioden tog den svenska förstakedjan över, showade och visade spelglädje. Mattias Janmark sköt 3–0 efter en precis framspelning från Zibanejad och Rickard Rakell kom direkt in från utvisningsbåset och gjorde 4–0.

– Jag tycker att det var en trevande inledning för oss, men vi jobbar oss in i matchen och gör en ganska bra match till slut, säger Rakell till TV3.

Flera lägen

Efter det bytte vitryssarna målvakt till Michail Karnauchov.

Janmark skapade flera heta lägen tack vare sin snabbhet, men något mer mål blev det inte. I stället spelade han fram Zibanejad till 5–0.

KHL-målvakten Magnus Hellberg, Kunlun Red Star, fick förtroendet i VM-premiären och var vass. I den nervösa svenska inledningen räddade han med stöten när Geoff Platt fick ett kanonläge.

– Magnus steppade upp och gjorde de här avgörande räddningarna som han ska göra. Han har sett riktigt bra ut med oss hela månaden här, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till TV3.

Mycket var positivt i VM-premiären, men svenskarna åkte också på en skada. Johan Larsson tvingades kliva av i mittperioden och återkom inte i matchen.

– Det kändes som att det var en säkerhetssak av läkaren. Han fick en smäll och man tog beslutet att han inte skulle spela mer. Men jag vet inte exakt vad diagnosen är, säger Grönborg.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00