Storsatsning på artificiell intelligens – nätkurs lockar över 20 000 deltagare

Hanna Hagström, som ansvarar för företaget Reaktors affärsverksamhet inom artificiell intelligens, och Teemu Roos, biträdande professor vid Helsingfors universitet, är nöjda med det stora intresset för nätkursen i artificiell intelligens. Foto: Aki Rask/SPT Bild: Aki Rask/SPT

Helsingfors universitets och teknologiföretaget Reaktors gemensamma mål är att en procent av Finlands befolkning ska få utbildning i artificiell intelligens innan året är slut.

Helsingfors universitets och teknologiföretaget Reaktors gemensamma nätkurs i artificiell intelligens har över 20 000 anmälda deltagare. Dessutom har över 100 företag, bland dem Fazer, Elisa, Finnair, Stora Enso och Kesko, lovat arrangera utbildning i artificiell intelligens för sina anställda.

Både kursen, som heter Elements of AI, och företagens löften hänger ihop med ett initiativ från Helsingfors universitet och Reaktor. Universitetets och Reaktors gemensamma mål är att en procent av Finlands befolkning får utbildning i artificiell intelligens innan året är slut.

Nätkursen, som är gratis och öppen för vem som helst, är ett sätt att nå målet. Kursen börjar den 14 maj.

– Antalet registreringar har överträffat förväntningarna. Kursens innehåll, som uppdateras hela tiden, blir dessutom kvar på nätet och får användas fritt. På så sätt hoppas vi att materialet kan vara till hjälp också för andra än dem som deltar i hela kursen, säger Teemu Roos, biträdande professor i maskininlärning och datavetenskap vid Helsingfors universitet, i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning