Större, starkare och bättre Laine att vänta

Patrik Laine har tränat hårt i sommar och det lär synas på isen kommande säsong. Bild: Tomi Natri / Lehtikuva

Patrik Laine sköt 36 fullträffar under sin ­debutsäsong och förväntas fortsätta sitt fantastiska målkalas även under sin andra ­säsong i NHL – men supertalangen själv tonar ner hajpen. Fem mål på fyra träningsmatcher tyder dock på att målsinnet inte försvunnit under den träningsfyllda sommaren.

– Jag tror alla förväntar sig att jag ska göra tre mål varje kväll, men det är inte verklighet.

Så lyder Patrik Laines kommentar i Winnipeg Suns intervju inför den nalkande NHL-säsongen. Laine är fullt medveten om att han stod för en otroligt lyckad debutsäsong i NHL och att hockeypubliken både i Finland och i Nordamerika vill se att den följande säsongen är även bättre, men den 19-åriga Winnipegforwarden har också koll på realiteterna.

– För mig räcker det med att jag är en bättre spelare än förut. Mitt jobb är att hjälpa laget segra i så många matcher som möjligt. Fastän jag inte skulle göra mål i de tio första matcherna skulle jag inte vara besviken, fortsätter Laine.

Efter en första NHL-säsong under vilken Tammerforsbördige Patrik Laine nätade 36 gånger på 73 matcher låter målkanonens kommentarer som vilken ishockeyjargong som helst.

Men Laine vet vad han talar om – trots att han lever av sitt målskytte bör han bli en bättre och mer komplett spelare. Med det sinne för att göra mål och det snabba och kraftiga skott som han har råder det ingen tvekan om att han kommer producera starkt i offensiven för Winnipeg.

Styrka och snabbhet

I sin strävan efter att ta nästa steg i utvecklingen har det hjälpt att Laine fått träna för fullt en hel sommar under Hannu Rautalas ledning.

Till sin första NHL-säsong gick finländaren med en ofullständig sommarträning bakom sig på grund av en knäoperation, men denna sommar har Rautala, känd som en mästartränare inom ishockeykretsarna, fått skulptera Laine mer fritt. Träningen koncentrerade sig mestadels på styrka och snabbhet – något en målskytt definitivt behöver för att bli en mer komplett spelare.

– Den fysiska styrkan och maxi­mala nivån av kraft har utvecklats betydligt och vikten på tyngderna Laine tränar med har stigit. Även i snabbhetsträningen kan resultaten ses med bara ögat, kommenterade Rautala i Aamulehti i sommar.

Enligt NHL är Laine för tillfället 194 centimeter lång och väger 93 kilogram. Efter årets sommarträning kan vikten i verkligheten ligga närmare 100 kilogram. Styrkan kommer att synas i duellerna vid sargen och framför målet under den kommande säsongen – något en målspruta behöver för att komma åt de bästa lägena.

"Lättare att spela"

Trots den hårda sommarträningen har Laine visat sig vara på hugget redan under försäsongen. Laine spelade i fyra träningsmatcher för Winnipeg och stod för totalt fem mål och tre assists. Men försäsongen kallas just det av en orsak: det är inte fullt allvar än.

Det kan ta en stund för finländaren att komma i gång i början av säsongen, men Laine har gott självförtroende inför säsongstarten som går av stapeln på natten till torsdag finsk tid.

– Jag är redo och har varit det ända sedan jag anlände tillbaka till Winnipeg. Jag tror alla spelare väntar med iver på att säsongen ska börja, säger Laine i en intervju på NHL:s hemsida efter lagets sista träningsmatch.

– Träningsmatcherna för min del har gått bättre och bättre. Händerna och benen börjar kännas bra.

Enligt Laine är lagets målsättning för säsongen att nå slutspelet. Det är ingen självklarhet med tanke på att Winnipeg har ett av de yngre lagen i NHL. Men han poängterar att lagets prestationer kommer – i och med erfarenheten från i fjol – att förbättras.

Trots att Laine inte skulle nå likadana målmängder som under debutsäsongen kommer han förmodligen att vara en bättre spelare denna säsong.

– Det är helt enkelt lättare att spela. Självklart känner alla till dig och vad du är kapabel till, vilket gör spelet svårare, men allt utanför rinken kommer att vara snäppet lättare. Jag vet vad jag ska förvänta mig och hur jag ska handskas med saker och ting.

Född: 19.4.1998 i Tammerfors

Position: Forward

Nuvarande klubb: Winnipeg Jets (NHL)

Tidigare klubb: Tappara ­(Ligan)

Största meriter: FM-guld (2015-2016), JVM-guld (2016), VM-silver (2016), mest värdefulla spelare i VM (2016), spelade i NHL:s All Star -match (2016-2017)

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning