Studerande ordnade storprotest för studiestödet i Helsingfors

Tusentals studerande deltog i demonstrationen på Senatstorget. Foto: Stefan Holmström Bild: Niklas Tallqvist

Tusentals studerande samlades på Senatstorget i Helsingfors i dag för att protestera mot regeringens planer på att skära i studiestödet. Från torget hördes taktfasta rop som "Rör inte studiestödet" och "Gud benådar, men det gör inte teologer".

– De studerande fråntas sina rättigheter, säger Elias Djupsjö från Vanda.

Djupsjö studerar konstvetenskaper vid Åbo Akademi. Regeringens planer att skära i studiestödet skulle ha stora följder för honom eftersom han är första årets studerande.

– Jag lever på studiestöd och lite jobb vid sidan om. Om stödet skärs ned, klarar jag inte mig. Nu är det så att jag nätt och jämnt får det att gå ihop.

Ett sänkt studiestöd godtas inte av ÅA-studerandena Elias Djupsjö från Vanda, Milla Stenström från Borgå och Anton Norrback från Vasa. Bild: Stefan Holmström

Djupsjö är rädd för att ett kraftigt sänkt studiestöd också skulle ha följder för vem som kan börja studera. På Senatstorget höll han upp ÅA-banderollen tillsammans med miljöbiologistuderande Milla Stenström från Borgå och Anton Norrback från Vasa, som studerar offentlig förvaltning.

Ungefär ett tjugotal studerande från Åbo Akademi i Åbo och Vasa hade samåkt med andra studerande till Helsingfors. Flera studentorganisationer hade ordnat busstransporter för universitets- och yrkeshögskolestuderande till demonstrationen.

Lån tyngre för somliga

Studerande vid Svenska social- och kommunalhögskolan hade samlats vid sin skola för att i samlad tropp vandra till Senatstorget. Därifrån marscherade de genom staden till Medborgartorget nära riksdagen.

– Det är dumt att skära i den fina utbildning vi har, en utbildning som har varit ett varumärke för Finland, säger Sofia Strömgård, journalistikstuderande vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Den sociala aspekten, vem som ska ha råd att studera i framtiden, oroar Henrik Ekelund, som studerar statskunskap.

– Det är kanske den viktigaste frågan, särskilt för dem som söker sig till en linje som leder till att de inte tjänar så mycket pengar i framtiden. Då är det inte trevligt att ta lån.

Det skärs överallt

En av demonstranterna, journalistikstuderande Axel Nurmio, tror att han själv hade valt en annan studieinriktning om studiestödet hade varit så lågt som regeringen nu föreslår att det ska vara.

– Det blir inte så lockande att bli politices magister. Det är ett tydligt val som de (regeringen) gör, att utbildning inte längre är värd något, säger Axel Nurmio.

Åbo Akademis studentkår hade med sig banderollen "Pappa betalar inte". Bild: Niklas Tallqvist

Det är inte bara studiestödet som oroar studerandena.

– På skolan har det har talats ganska mycket om alla nedskärningar. Det som slog hårt var beskedet om att 980 får gå vid Helsingfors universitet, säger Claes Bergh, ordförande från Studentorganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

Stämningen var på topp trots att dagens tema var allvarligt, säger Linda Smids, ÅA-kårstyrelsemedlem.

– Vi förstår att det skärs av alla, men många nedskärningar i samhället drabbar människor som redan nu får klara sig med lite pengar. Jag tror vår röst hörs idag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning