Stormvarning av Ruuskanen: "har mer att ge"

Antti Ruuskanen lyckades bra i kvalet. Bild: Martti Kainulainen

Antti Ruuskanen gjorde processen kort i spjutkvalet – och gav samtidigt sina rivaler en stormvarning. – Ett tekniskt bra kast, säger han.

Omgivningen: den grönskande museiparken mitt i Amsterdam. Folk njuter av värmen och följer nyfikna spjutkastningen – en något oväntad syn ett stenkast från Riksmuséet och Van Gogh-museet,

Antti Ruuskanen lät sig inte bekymras av den ovanliga inramningen. Han slungade spjutet hisnande 88,23 med sitt första kast och visade att han inte tänker lämna ifrån sig EM-bältet utan en fight.

– Jag hade inte ännu full löpfart, men det var tekniskt sett ett bra kast. Om jag får till ett likadant kast i finalen kan jag vara nöjd, bullrar Ruuskanen och kan inte låta bli att förundra sig över arrangemanget.

– Det var ett ganska speciellt system. Vi värmde upp lite på stadion och sedan satt vi i bussen 20 minuter. Jag trodde vi skulle få tre fyra uppvärmningskast, men det blev bara två. Hjälpte inte annat än att bara försöka sitt bästa.

Ruuskanens bästa var ganska bra. Det hördes en grov duns genom parken när tränaren Aki Parviainen tappade hakan.

– Han undrade varför jag skulle kasta så långt, flinar Ruuskanen.

– Publiken var nära och det var många finländare bland åskådarna. Då gäller det att vara pigg.

Kvaletta

Ruuskanen var klart bäst i kvalet. Det betyder i och för sig ingenting, men ger råg i ryggen. Ruuskanen har tävlat sparsamt i sommar, uttryckligen för att fokusera på EM och OS.

– I Peking landade mitt första kvalkast vid 50 meter, så det här var ett steg framåt, säger han.

– Nu vet jag åtminstone att jag är i form.

Det var hyfsat med motvind under spjutkvalet. Men det passar Ruuskanen.

– Det är alltid hemåt när det blåser framifrån, skrattar han.

– Hoppas det är likadant i finalen. Gärna lite regn också.

Storfavoriten Thomas Röhler nöjde sig med 83,98. Den tjeckiska duon Jakub Vadlejch (85,06) - Vitezslav Vesely (84,82) var något oväntat tvåa och trea.

– I morgon är en ny dag. Jag har mer att ge, säger Ruuskanen.

– Hoppas jag har kampvilja i finalen också. Men det är tolv andra, eller rättare sagt elva andra i finalen. Jag håller fötterna på jorden.

Pitkämäki ur slag

De andra finländarna hade en svår dag. Tero Pitkämäki var inte alls i form och klarade bara 80,52 i sitt bästa försök. Det räckte till en 14:e plats i kvalet. 80,97 hade behövts för final.

– Likaså bra. I min nuvarande form slåss man inte om guldmedaljer, säger Pitkämäki.

– Jag hade bara inte någon kraft i mina kast. Så enkelt är det.

Pitkämäki tvingades skjuta framåt sin säsongstart på grund av en låroperation. De första tävlingarna var lovande, men redan förra veckans genrep i Åbo var en djupdykning. Han misstänker att han inte återhämtat sig helt.

– Får bara åka hem och träna och se om jag hittar formen till OS.

Ari Mannio lyckades inte heller till hundra procent. Han klarade bara 78,55 och slutade på 19:e plats i kvalet. Spjutfinalen avgörs på torsdag med början kl. 19.35.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46