Kreml: Eventuellt har det skett ett misstag med Golunov

Ivan Golunov, journalist på den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, bakom galler i en rättssal i lördags. Bild: Dmitry Serebryakov/AP-TT

Den gripna ryska journalisten Ivan Golunov har snabbt blivit ett fall på riksnivå. Nu antyder Putins pressekreterare Dmitrij Peskov att gripandet kan var ett misstag.

– Alla kan göra misstag. Det gör även journalister när de publicerar sina artiklar. Ofta gör de väldigt många misstag. Huvudsaken är att man erkänner fel, säger Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov om fallet Ivan Golunov.

Det är ovanligt att Peskov uttalar sig om enskilda rättsfall. Att han i denna situation väljer att tala om misstag tyder på att ryska polisen kan bli tvungna att backa i sina anklagelser mot Godunov om droghandel. I dag kom också beskedet att inrikesministeriet och åklagarmyndigheterna gör en egen genomgång av förundersökningen.

Golunov, grävande journalist för den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, greps i torsdags och anklagades för narkotikahandel och innehav av kokain. Testerna har inte visat några spår av narkotika (inklusive nagelanalys som ger utslag flera månader i efterhand). Golunov flyttades från häktet i söndags och befinner sig nu i husarrest. Blir han dömd för droghandel kan han få mellan tio och tjugo år i fängelse.

Under tiden har den oberoende ryska pressen fortsatt en omfattande kampanj för att Golunov ska frias. Tre ryska tidningar – RBK, Vedomosti och Kommersant – publicerade på måndagen en identisk förstasida med texten "Jag och vi är Ivan Golunov". En oupphörlig enmansdemonstration pågår vid inrikesministeriet – folk står i kö för att få stå utanför ministeriets portar och hålla upp en skylt med samma text som tidningarna publicerade.

På onsdag ordnas en demonstration i solidaritet med Ivan Godunov i centrala Moskva. Arrangörerna, en grupp oberoende journalister, har inte fått tillstånd demonstrera, men några tal kommer inte att hållas. Deltagarna ska vandra genom centrala Moskva och hålla tidningar med artiklar om Golunov i händerna.

Artikeln har uppdaterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning