Stormen Päivö kommer med kraftiga regn och hård vind

Regnet drog över Helsingfors på tisdagen. Kraftiga regn är att vänta i landets södra, sydöstra och mellersta delar, i Kajanaland och i Norra Österbotten under tisdagskvällen och natten. Bild: Olivia Ranta

Lågtrycket rör sig över östra Finland på väg norrut. Kraftiga regn och hårda vindbyar är att vänta.

Under tisdag och onsdag förekommer kraftiga regn och starka vindbyar när stormen Päivö rör sig över landets östra delar. Lågtryckets centrum rör sig från den östra delen av Finska viken över den sydöstra delen av landet på väg norrut.

På den östra delen av Finska viken och i de östra delarna av landet kan det förekomma stormbyar där det blåser upp till 30 meter per sekund.

Kraftiga regn är att vänta i landets södra, sydöstra och mellersta delar, i Kajanaland och i Norra Österbotten under tisdagskvällen och natten.

Juha Föhr, jourhavande meteorolog på Foreca, säger att enstaka åskmoln kan förekomma, men att stormen till största delen för med sig regn.

Föhr säger att det hittills har regnat mest i västra Kymmenedalen och i trakterna öster om Päijänne. I Savenaho i Mellersta Finland har 72,2 millimeter regn uppmätts. Enligt Föhr är regnmängden i enlighet med prognosen, men den avviker mycket från det normala.

– Det här är mera regn än vad som brukar komma i medeltal under hela månaden. Det är mycket sällan man får sådana här regnmängder, säger Föhr.

På onsdag når lågtrycket östra Lappland. I norr väntas det inte lika rikliga.

En motorbåt tog sig ut i regnvädret mellan Gräsviken och Drumsö på tisdagen. Bild: Olivia Ranta/LEHTIKUVA

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning