Följ med direktrapporteringen om Aila: Stormen närmar sig Helsingfors

Vågorna går höga kring Hitisfärjan i Kasnäs där HBL:s reporter befinner sig. Bild: Filip Saxén

Stormen Aila fortsätter sin framfart över Finland. De hårdaste vindarna hittills har uppmätts vid Finlands västkust.

Här kan du följa med direktrapporteringen om stormen Aila, artikeln fortsätter nedanför.

Stormen Aila närmar sig Helsingfors. Tills vidare är vinden måttlig, men på eftermiddagen kan den öka till 14 meter per sekund med 23 meter per sekund i byarna.

Helsingfors väntas inte drabbas av lika hårda regn som Kajanaland, där det ställvis kommit över 60 millimeter vatten under det senaste dygnet. Temperaturen i Helsingfors är för närvarande knappt 10 grader. Under dagen väntas den stiga med ytterligare några grader.

Raumo, Jakobstad, Vasa, Kajana – det är några av orterna som har fått känna på stormen Ailas styrka under natten mot torsdag.

Det kan vara farligt att röra sig i skogspartiet på den södra sidan om ruinerna, säger trädröjare. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

Enligt meteorolog Ville Siiskonen vid Meteorologiska institutet var stormen under natten kraftigast vid Österbottens kust och Kajanaland.

– Den hårdaste medelvinden under en tio minuters period uppmättes vid Kylmäpihlaja mätstation i Raumo. Där steg vinden till 29,4 meter per sekund, säger Siiskonen klockan 6.30 på torsdag morgon.

Den enskilda hårdaste vindbyn har däremot registrerats vid Kallan i Jakobstad, hela 35,3 meter per sekund. En dylik vindby kan få till och med stora föremål att röra på sig.

– Det är de högsta siffrorna hittills. Men vi bör minnas att både medelvindarna och byarna är betydligt starkare ute på havet.

En bit in på land, vid Vasa flygplats, uppmättes byar på 26,8 meter per sekund.

Raumo, Jakobstad, Vasa, Kajana – det är några av orterna som har fått känna på stormen Ailas styrka under natten mot torsdag. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Hårda regn i Kajanaland

Då det gäller regnen är det speciellt Kajanaland som fått ta emot dem. Regnet uppges som millimeter under det senaste dygnet.

– Det är möjligt att siffrorna ändras i takt med att vi får nya data, säger Siiskonen.

– Vid Klemetsö mätstation i Vasa har det kommit 36 millimeter och vid Sandhagen i Karleby 45,7 millimeter. I Siikajoki i Norra Österbotten har det regnat 48,1 millimeter.

Hittills har stormen Aila slagit hårdast mot västkusten och Kajanaland. Stormen närmar sig nu Helsingfors. Bild: Sofie Fogde/SPT

Stormen Aila har fällt träd i Åbo. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Vid ruinerna i Gamla Vasa har ett flertal björkar fallit offer för stormen. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning