Storm av festklagomål – "helt galet"

Polisen runt om i Danmark fick in ovanligt många klagomål. Genrebild. Bild: Annika Byrde/TT

Natten mellan lördag och söndag var det fest på gatorna i många danska städer. Flera polisregioner i Danmark rapporterar om ovanligt många klagomål på fester och störande musik.

Orsaken anses vara kombinationen av en varm sommarnatt och att barer och andra uteställen hålls stängda i pandemin.

Vakthavande polischefen Lars Jørgensen i polisområdet Vestegn i Köpenhamn säger att läget var "helt galet" vid ettiden på natten till söndagen.

– Temperaturen stiger och folk får lust att festa. De sitter i tält, eftersom barerna fortfarande har stängt, säger han.

Tidigt på söndagsmorgonen berättar han att bara det polisområdet har tagit emot omkring 20 anmälningar om störande musik. Även polisen i Østjylland berättar om "riktigt många anmälningar" om fester.

– Det är mer än normalt, säger vakthavande befäl vid polisen i Østjylland, och tillägger att det pågått den sista veckan.

Även polisen i områdena Sydsjælland/Lolland-Falster, Nordsjælland, Syd/Sønderjylland och Bornholm rapporterar om liknande situation.

– Vi har många anmälningar, men så är det också sommar och fint väder. Folk är ute och njuter av det fina vädret, säger Henrik Karlsen vid polisen i Sydsjælland/Lolland-Falster.

De osedvanligt många anmälningarna om festande och störande musik fick danska rikspolisen att redan för några veckor sedan gå ut med ett inlägg på Twitter. De skrev att de helst inte vill förstöra den goda feststämningen med att komma på besök.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning