Storleken är inte huvudsaken

RENAULT XXL. Grand Scenic är en stor bil med stora hjul, men insidan är mindre än man skulle tro. Bild: Dan Kronqvist

Renault Grand Scenic är 23 cm längre än en vanlig Scenic. Då får man mera bagageutrymme och tillräckligt mycket längd för att klämma in en tredje stolsrad som fälls ner i golvet när den inte används. Däremot gör de stora hjulen och det korta axelavståndet att innerutrymmet är smalt.

INFART. Med sju personer i bilen ska de flesta ta sig in och ut genom den normalstora bakdörren. Bild: Dan Kronqvist

Det låter väldigt bra, så det måste finnas en hake någonstans. I det här fallet är största nackdelen med konceptet samtidigt den allra vanligaste: Det blir trångt för alla passagerare när den tredje raden används. För att den ska kunna användas av vuxna människor måste man skjuta det egentliga baksätet framåt så att det i praktiken blir oanvändbart för vuxna. Det här är alltså framför allt bilen för den som ofta råkar ha ett halvdussin barn att transportera. Då ska det förstås inte vara barn som behöver barnstol, för bilen är så smal inuti att man knappast får in tre moderna och säkra barnstolar på bredden.

PLATS FÖR SJU. Om man offrar nästan hela bagageutrymmet kan man få in sju personer i Grand Scenic. Bild: Dan Kronqvist

I den här specialklassen finns det andra modeller med mera utrymme. Däremot finns det ingen annan lösning som erbjuder lika lätthanterliga ryggstöd. Här fäller man de bakersta stolarna med ett enda knapptryck.

PRAKTISKT. Med en enda knapp kan man hantera en eller alla sittplatser på en gång. Bild: Dan Kronqvist

Perfekt för fem

Tänker vi använda Grand Scenic som fempersonersbil och strunta i extrastolarna nere i golvet har vi å andra sidan en oerhört rymlig och lättlastad bil. Insynsskyddet kan förvaras under golvet när det inte används, en smart innovation som någon borde ha kommit på för länge sedan. Framme sitter man alltid bekvämt och allt känns rymligt och luftigt.

DIGITALT. Den stora pekskärmen i mitten gömmer de flesta av de reglage som behövs för att ställa in bilens funktioner. Bild: Dan Kronqvist

Konsumentvänligheten är förstås inte den bästa eftersom en ny förare måste ägna en del tid åt studier före start. Det gäller att lära sig och memorera var alla funktioner ligger på den läsplatteliknande stående pekskärmen som tagit över massor av funktioner från de knappar och reglage som nu saknas.

Både ratt och förarstol har många och täta justeringslägen. Sikten snett bakåt är inte den bästa, så döda vinkeln-varnare är ett smart tillval. Framåt och åt sidorna är sikten å andra sidan mycket god eftersom den främsta pelaren förgrenar sig och ger plats för en extra liten sidoruta intill vindrutan.

Med 1,5 liters dieselmotor är den stora bilen överraskande pigg och aktiv. I kombination med automatlådan jobbar motorn tämligen obemärkt och utan större buller. Vid snabba accelerationsbehov känner man av en viss fördröjning som man måste vänja sig vid.

Stora smala hjul

Till den här bilen finns enbart stora 20-tumshjul som dessutom är ovanligt smala. I själva verket verkar hela bilen uppbyggd kring själva hjulkonceptet. Målet är att sänka rullmotståndet och förbrukningen, men en bieffekt är att köregenskaperna verkar mycket goda. Väg- och vindbruset har man lyckts isolera bort rätt bra med tanke på bilens storlek och den höga procenten glasytor. Snittförbrukningen blir faktiskt låg om bilen körs förnuftigt. Dessutom känns styrningen mycket följsam och stabil. En nackdel är det höga lufttryck som däcken ska ha för att minimera förbrukningen, det ger en viss småbilskänsla över ojämnheterna trots att bullernivån är väldigt låg. Prismässigt ligger däcken på samma nivå som normala sjuttontummare, så kostnaderna behöver inte vara ett hinder.

Trots alla åtgärder finns det ingen modellvariant som klarar sig med mindre än 100 gram i koldioxidutsläpp. Därför kommer det också en lätthybridversion som ska representera den riktigt snåla kategorin.

Till körupplevelsen bidrar här adaptiv farthållare och en aktiv nödbromsassistent som fungerar i stadstrafik mellan 7 och 60 km/h. Filvakten kombineras med avstånds- och hastighetsvarnare samt trafikmärkesidentifiering. Automatisk avbländning, parkeringsradar och hands free-parkering finns också bland pekskärmens funktioner.

Grand Scenic i billigaste utförande är bensinversionen med 115 hästar som kostar knappt 30 000 €. Provkörningsexemplaret är drygt 10 000 dyrare med dieselmotor och full utrustning.

Pris: 40 420 €

Slagvolym: 1 461 cc/4 cyl.

Effekt: 81 kW/110 hp/4 000 rpm

Vridmoment: 260 Nm/1 750 rpm

Acceleration 0–100: 12,4 sek.

Snittförbrukning: 4,0 l/100 km

CO2-utsläpp: 104 gram

Bagageutrymme: 189–596 liter

Mått (L/B/H): 4 406/ 2 128/1 655 mm

Vikt: 1 615 kg

Dragvikt: 750/1 850 kg:

PLUS

Lättlastad och bekväm. Smarta lösningar.

MINUS

Onödigt digital instrumentering. Dålig sikt snett bakåt.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning