Storklubbarnas damsatsningar sätter nya krav på Finland: "Vår liga måste bli bättre"

Lyon har vunnit de tre senaste Champions League-titlarna. På lördag har den franska klubben chansen igen. I semifinalen slog laget ut Chelsea. Här kämpar Ji So-yun och Dzsenifer Marozsan om bollen. Bild: Adrian Dennis/Lehtikuva-AFP

Världens största fotbollsklubbar har tagit plats i damfotbollen. Nu behövs det mer pengar i Champions League för att intresset ska växa, säger Finlands förbundskapten Anna Signeul.

Är 2019 ett år då damfotbollen bryter historisk mark internationellt? Mycket pekar mot det. De första månaderna av året har gett en unik utveckling.

I England har bankjätten Barclays gått in som ny titelsponsor för högstaligan, i Spanien och Italien fylls stora arenor med rekordpublik och den ena storklubben efter den andra har hoppat på tåget.

– Det är en jättefördel att det är stora herrklubbar som driver damlagen. De har från början en sådan image att när de går in så ger det något, säger finländska damlandslagets förbundskapten Anna Signeul.

I dagsläget har de flesta världsklubbarna ett damlag. Exempelvis har Manchester Uniteds damer på kort tid tagit sig upp till den engelska högstaligan.

– Det betyder jättemycket. I England är jämställdhetsfrågor inom idrott oerhört stora. Det var snudd på omöjligt för Man United att säga nej till ett damlag, säger Signeul.

Real Madrid är en av få storklubbar utan damverksamhet. Så sent som i vintras konstaterade klubbens president Florentino Perez att det inte är aktuellt.

– Det skulle betyda minst lika mycket som Uniteds intåg om Real Madrid skulle välja att satsa på damfotbollen, säger Signeul.

Lyon favorit till ny titel

På herrsidan är Real Madrid och FC Barcelona rivaler. Frågan är om Barcelona-damernas framgångar kan väcka Real. I vår har Barça överraskat och laget spelar i lördagens Champions League-final mot Lyon.

– I Barcelona har de velat få en annan syn på hur andra ser på klubben. Nu är den till för hela familjen, för män och för kvinnor.

Lyon är fortfarande den ledande klubben på damsidan. Det franska laget är fyllt av stjärnor, har vunnit de tre senaste Champions League-titlarna och är favorit på lördag.

– Det krävs mycket för att Barcelona ska kunna rubba Lyon. Lyon spelar en snabb och rörlig fotboll. De utnyttjar hela planen och har tekniken för att kunna göra allt i ett högt tempo.

Lördagens match i Budapest blir den första damfinalen som står på egna ben. Tidigare har den ordnats i samband med herrarnas final på samma ort.

Biljetterna till finalen kostade bara några euro och matchen är utsåld.

– Att två stora klubbar möts i finalen ger en mycket högre status, säger Signeul.

Enligt förbundskaptenen Anna Signeul krävs det investeringar från Bollförbundet för att damfotbollen ska växa i Finland. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

"Uefa måste öka prispengarna"

Vad är nästa steg för damfotbollen? Flera murar har fallit, men bristen på resurser är ett dilemma.

Just nu får damlagen en spottstyver från det europeiska fotbollsförbundet Uefa om man vinner Champions League. Segraren får 250 000 euro i prispengar.

Varje herrklubb som går in i Champions Leagues gruppspel får 15,25 miljoner euro.

– De ekonomiska förutsättningarna måste bli bättre för att klubbarna ska satsa på Champions League. Uefa måste öka prispengarna.

– 2019 har varit otroligt häftigt och det har skapats ett större intresse runt ligafotbollen, men landslagen betyder fortfarande oerhört mycket för att marknadsföra damfotbollen i alla länder. För att damfotbollen ska växa i England är sommarens VM väldigt viktigt. Landslaget har en helt annan genomslagskraft.

"Finland måste bli bättre"

VM i Frankrike startar den 7 juni och ska bli kronan på verket för damfotbollsåret. Biljetterna till matcherna har sålt bra och det blir en publikfest under turneringen.

Enligt Signeul är det befogat att fråga sig om tjugofyra lag är för lite.

– Det hänger på hur man fördelar VM-platserna. Nu finns det flera lag från Europa som är starka och inte är med i VM.

I takt med att de stora länderna satsar mer på damerna blir Finlands position också allt tuffare. För att konkurrera krävs satsningar från Bollförbundet.

– Andra kan inte känna respekt för något om man inte respekterar det själv. Vårt förbund tycker att damfotbollen är viktig, men utmaningen är att göra den populär för sponsorer och publik.

Är din bild att förbundet vill satsa?

– Jag tycker det, men ligan i Finland måste bli bättre. På den här nivån konkurrerar man med klubbar som har proffslag. Det blir ju enorma skillnader jämfört med våra klubbar, men vi kan inte bara ge upp.

Tv: Lyon–Barcelona, på lördag klockan 19.00 i Viasat Urheilu.

2018: Lyon.

2017: Lyon.

2016: Lyon.

2015: Frankfurt.

2014: Wolfsburg.

2013: Wolfsburg.

2012: Lyon.

2011: Lyon.

2010: Turbine Potsdam.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning