Storförlust för Viking Line under högsäsong – vd riktar känga mot regeringen

Som om det inte var nog med de ekonomiska bekymren körde Viking Lines passagerarfärja Amorella på grund i september. Bild: Ritva Siltalahti/Lehtikuva

Vanligtvis är sommarmånaderna den mest hektiska perioden för de nordiska rederierna, men i år är läget annorlunda. Med statsgaranterade lån ska Viking Line fylla på den sinande kassan.

Viking Lines tredje kvartal blev bättre än det andra, men koncernen ligger fortfarande långt under normalnivå. Det framgår ur delårsrapporten som publicerades på tisdagen.

Trots omfattande sparåtgärder, till exempel i form av de pågående permitteringarna av nästan hela personalen i Finland, gör rederiet en rörelseförlust på 7,8 miljoner. Samtidigt sjunker omsättningen till 56,6 miljoner, från 153,8 miljoner i fjol.

"Delårsresultatet har kraftigt påverkats av oförutsedda omvärldsfaktorer i form av covid-19-pandemin. Årets tredje kvartal inleddes i juli med långtgående liberalisering av reserestriktionerna för vårt trafikområde. Endast inreserestriktionen från Sverige till Finland kvarstod, tyvärr med betydande negativa konsekvenser för koncernen", säger vd Jan Hanses i ett pressmeddelande.

Hanses riktar kritik mot regeringen och deras kommunikation kring inreserestriktionerna, som enligt honom var otydlig.

Det var under andra veckan i augusti som familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) flaggade för att det skulle bli obligatoriskt med karantän och test för personer som kommer till Finland från riskländer. Uttalandet sköts ner av statsminister Sanna Marin (SDP) som påpekade att myndigheter beslutar om karantän, inte politiker.

"All denna delvis otydliga och inkonsekventa kommunikation från myndighetshåll drabbade resandet och försäljningen väsentligt från mitten av augusti", säger Hanses.

Statsgaranterade lån stärker sinande kassa

Efter två rejält förlustbringande kvartal var Viking Lines likviditet ansträngd i slutet på det tredje kvartalet, säger Hanses. Vid slutet på det tredje kvartalet hade bolaget under 30 miljoner i likvida medel, jämfört med strax över 60 miljoner i början av året.

För att få påfyllning i kassan har rederiet förhandlat med sina finansiärer. Den 15 oktober beviljade statsrådet statsgarantier för en tilläggsupplåning om 38,7 miljoner euro.

Lånet lyfts delvis under den kommande månaden och tryggar likviditeten för tillfället. Utöver statsgarantierna garanterar kommersiella banker 4,3 miljoner euro.

Viking Line förbinder sig att inte dela ut dividend eller andra utdelningar fram till att förpliktelserna i anslutning till garantierna och lånen har upphört helt och hållet.

Siffror i miljoner euro om inget annat anges. Tredje kvartalet 2019 i parentes.

Omsättning: 56,6 (153,8)

Rörelseresultat: -7,8 (26,2)

Passagerarrelaterade intäkter: 47,2 (142,9)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning