Storföretag smarta skatteplanerare

Bild: EPA/JASON SZENES

Den som tar sig en närmare titt på skolådor som innehåller Nikeskor kommer att se att det står Nederländerna BV som avsändare. I praktiken betyder det att pengarna försvinner ut i tomma intet och att Nederländerna egentligen drar de andra EU-länderna vid näsan.

Det visar den granskning som Yles reportrar på programmet MOT gjort i samband med Paradisläckan, och som visar att flera storföretag är riktigt listiga skatteplanerare. Sportföretaget Nike har dotterbolag även i Finland, och då man tar en närmare titt på vart pengarna egentligen går då man köper ett par Nikeskor i Finland är svaret lite luddigt.

– Vägen dina skor tagit för att komma till Finland är krokig. Det samma gäller vägen dina pengar tar då de åker i väg till ägaren. Det här visar på en struktur som funnits i åratal, men en utveckling som skett nästan obemärkt. Ingen har tidigare talat högt om den här elefanten i vardagsrummet, säger Simon Bowers, undersökande ekonomijournalist på tidningen The Guardian till Yle.

Royaltyn för produkten går via Nederländerna till Bermuda för att undvika skatter.

– Mängderna som går via Nederländerna över Atlanten är enorma. De nederländska skattemyndigheterna ser på pengarna som utländska, men de utländska myndigheterna i sin tur ser dem som nederländska. Pengarna har alltså försvunnit ur skattesystemet helt och hållet, säger Bowers.

Han uppskattar att över 10 miljarder euro har tagit den här vägen till skatteparadisen. Pengar som Nike inte betalat ett korvöre skatt för. Summan motsvarar mera än det Finland satsar på utbildning, kultur och försvar sammanlagt.

– Nederländerna är ett av de största centren för penningtvätt och ett av de mest osolidariska EU-länderna. Deras sätt att handla berövar andra medlemsstater skatteinkomster, men ger landets egna medborgare arbetstillfällen och därmed skatteinkomster. Det är dags att alla andra medlemsstater reagerar och säger ifrån, säger Alex Cobham, forskare på Tax justice network, som granskar skatteparadisen.

– Vi vet alla att man måste betala skatt, och så är det också för företag. Att Nike och andra företag som sysslar med aggressiv skatteplanering kan fortsätta är ett problem, och vi behöver politiska beslut mot det här, säger Lyydia Kilpi, skattekunnig på Kepa, till Yle.

Då Yle frågade Nike om dess verksamhet, svarade företaget per e-post att det följer Finlands skattesystem till punkt och pricka.

Skatteverket nyfiket på läckan

Sedan medierna började rapportera om de så kallade Paradisdokumenten har Skatteverket bestämt sig för att aktivt delta i utredningen.

Dokumenten gäller främst juristbyrån Appleby och deras kunder. Offshore-företaget ska ha hjälpt sina kunder, även finländska sådana, att undanhålla skatt.

– Vi tror att uppgifterna och dokumenten som läckt ut kan vara omfattande, därför försöker också vi få klarhet i dem. Ärendet har varit framme i internationella sammanhang där också Finlands skatteverk är delaktigt, säger Jaakko Mattila på Skatteverket.

Materialet som läckt ut utgör 1,4 terabyte, eller 13,4 miljoner dokument, och störst i sitt slag efter de så kallade Panamadokumenten. Paradisläckan kommer från ett 20-tal skatteparadis och territorier med mycket begränsad insyn, till exempel Malta.

– I praktiken är det aldrig möjligt att skrida till några åtgärder på grundval av bara utläckta dokument. Det här beror på att bara kännedomen om att man är kopplad till ett skatteparadis inte i sig är någon grund för beskattning. Det kommer att ta lång tid och vara ett krävande arbete att reda ut dokumenten. Skatteverket har sina kunders alla skatteuppgifter, och ibland även bankuppgifter. På basis av de här kan man göra en uppskattning om det finns skäl att inleda en noggrannare utredning. Vid behov efterfrågar Skatteverket uppgifter även internationellt, och vi jobbar aktivt med internationella nätverk och använder internationella jämförelsetal från till exempel banker och andra internationella källor, säger Mattila.

Skatteverket kommenterar inte enskilda individers eller företags beskattningsuppgifter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning