Storebrors bild av lillebror

Humor. Janne Grönroos träffar åtta svenska komiker i podcasten Pärkele. Bild: Ville Paul Paasimaa

I den nya podcasten Pärkele samtalar Janne Grönroos med åtta svenska komiker om bilden av Finland.

Pärkele,

Yle Vega 19.22 och på Yle Arenan

De senaste 1 1/2 åren har Janne Grönroos pendlat mellan Stockholm och Helsingfors. Under tiden i den svenska huvudstaden har han ofta hamnat i samtal där svenskars bild av och fördomar om Finland kommit fram. I jobbet som stå upp-komiker har han lärt känna många svenska komiker. I den nya podcasten Pärkele kombinerar han dessa två element och samtalar med åtta svenska komiker om just bilden av Finland.

- Tanken är att med hjälp av humor vidga både svenskars och våra egna vyer. Vi kan lära oss något om oss själva också.

I samtalen förvånades Grönroos bland annat över hur varierat närvarande Finland som land varit i folks liv. Vissa har växt upp i städer med mycket finländare och således haft mycket kontakt, medan andra hävdar att Grönroos är den enda finländare de känner. Som komiker har många gigat runtom i Finland, och särskilt Närpes verkar ha gjort ett stort intryck och nämns mycket. Men alla har de gemensamt att de lärt sig väldigt lite om Finland i skolan. Den kunskap de har, har de tillskansat sig på egen hand.

Hur har Grönroos egen bild av Finland förändrats av livet i Stockholm?

- Man blir genast lite mer patriotisk när man inte är i Finland. Det är mycket humor och skämt i podden men man blir också lite lätt besviken över att den stereotypa bilden av en knivviftande full finne fortfarande lever kvar.

Och bilden av Sverige?

- Jag har såklart fått mer insikt i landet, särskilt genom jobbet på Aftonbladet TV och Partiprogrammet med Robert Aschberg. Jag har hamnat plugga en massa! Tidigare var Sverige främst hen-debatten, Sverigedemokraterna och lite Zlatan, men nu har jag en bredare bild och förstår nyanserna bättre.

Vem ska lyssna på Pärkele då?

- Jag har försökt göra podden så att den passar alla åldrar. Det är en perfekt semesterlyssning, till exempel i bilen eller på sommarstugan. Det är lättsamt och humor men också lite informativt.

Grönroos säger också att det finns finlandssvenskar som kommer att känna igen sig. De nämns inte vid namn men några kommer att lyssna och tänka "det var ju jag som gjorde det där".

- Sen är det våldigt roligt att höra vilka fördomar som finns. Till exempel tror svenskar att vi är väldigt bra på diskus och hoppning. Och så kan de berätta varför vi har så dålig kebab.

I det första programmet av åtta samtalar Janne Grönroos med Nisse Hallberg.

Martina Moliis-Mellberg Filmkritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning