Storebror bor redan hos dig

Storebror – övervakningssamhället – fick nu olyckligtvis ett bernerskt ansikte, men vi måste titta bortom det.

Trafikminister Merja Kyllönens kinder blossade och ögonen tindrade. Andfådd berättade hon om den Stora Trafikförnyelsen: snart skall vi alla alltid finnas på statens skärm. Enorma vinningar för affärsaktörerna! Fosterlandet på världskartan! Allt enligt den Nokiabördiga universalgurun, alltså.

​Året var 2012, publiken generad. Talet skulle ju ha handlat om självmord. Men en förförd och förälskad människa talar ju ut, oavsett sammanhanget. Grundlagsexperterna var lika överraskade, men tröstade: en medborgare kan ju inte förpliktigas att ange sitt läge utan ett myndighetsbeslut. Saken avklarad. Trodde vi.

Men fy den oomkullrunkelige affärsmannen som ger sig. Deja vu 2017. Tindrande trafikminister, megalomaniska planer, oavvägda tillvägagångssätt, tvärstopp. Tror vi.

Denna gång stötte trafikprojektet på bilhandeln, alltså – typiskt nog – på pengar. Ännu ett bevis på hur dåligt beslutsfattare fortfarande läser av folket. Innerst inne handlar det ju – nu som då – om vår lagstadgade identitet och integritet. Jag vill välja vem som får veta var jag finns, helt enkelt. Enligt grundlagen är vi fria att välja vår bostad. Är vi också fria att åka dit?

​Det bästa som trafikfadäsen kom med är en ny insikt om integritetens bräcklighet. Storebror – övervakningssamhället – fick nu olyckligtvis ett bernerskt ansikte, men vi måste titta bortom det. Övervakaren ville ju inte bara tränga in i din bil. Han bor redan hemma hos dig.

​Bara ett snabbplock av förra veckans nyhetsrubriker beskriver vidden och djupet av hur naken du är i ditt liv. Ta det som din agenda. Vad är din åsikt och vilka är dina åtgärder visavi denna lista:

Justitieministern har inlett en diskussion om hur grundlagen måste förändras då medborgarnas informationsskydd minskas av säkerhetsskäl. Helsingfors uppmuntrar angivare på ny webbsida. Google samlar och säljer info om dina samtal. Operatörerna och hälsovården lovsjunger "televård", "distansmätning", "självmonitorering" och "närvaro på distans". Ditt aktivitetsarmband kopplas till företagshälsovården för att ha bättre koll på ditt ork, läs: nytta. Blir du på ditt äldreboende ett övervakningsobjekt i stället för en människa, och ditt rum en bevakningskubik? Orwells 1984 blev slutsåld i USA.

Allt detta alltså på bara en vecka. Dessutom erbjuder du hela tiden frivillig information om dig och dina koordinater med telefonens tjänster, stamkundskort, klickanden, tyckanden och postanden.

All denna övervakning skall förstås vara dig till nytta, för att skydda dig från allt, från trafikolyckor till dig själv, bedyrar storebror. Om vi bara skulle kunna tro på hans goda avsikter! Men är hen Rödluvans varg?

Motståndet mot trafikbevakningen avslöjar avgrunden mellan myndighetsprat och vår misstro. Bra så. Nu hinner du gott och väl själv ta ställning till huruvida din integritet är till salu, innan en tindrande minister återigen gör ett bud 2022.

Hilkka Olkinuora

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning