Storbritannien trissar upp klimatmålet, lämnar EU långt efter

Premiärminister Boris Johnson har lagt fram ett i sanning tufft klimatmål till 2030. Det EU britterna lämnar kommer inte att hålla samma nivå. Bild: Justin Tallis/Lehtikuva–AFP

Storbritanniens regering lanserar det tuffaste klimatmål en större ekonomi har lagt fram. Det överglänser EU:s motsvarande mål precis när nationen lämnar unionen.

Efter brexitomröstningen befarade europeiska klimatkretsar att britterna kommer att försumma klimatpolitiken, trots löften om motsatsen. Fem före utträdet levererar Boris Johnsons regering ändå ett klimatmål som får EU att se tandlöst ut.

Storbritannien ska minska sina klimatutsläpp med minst 68 procent till 2030. På så sätt kommer man in på ett spår som leder mot det tidigare utannonserade målet om klimatneutralitet 2050.

Den brittiska regeringen uppger att målet är ett av de tuffaste i världen och ålägger nationen att minska sina utsläpp snabbare än någon annan större ekonomi. Man noterar också att beslutet är något man tagit efter beslutet om EU-utträdet.

"Målet visar på brittiskt ledarskap i kampen mot klimatförändringen", heter det i ett uttalande från regeringen.

Regeringen noterar också att Storbritannien har minskat sina utsläpp mer än något annat lika utvecklat land och att man var först med att utlysa målet om klimatneutralitet till 2050. EU har samma långtidsmål, men inte än ett uppdaterat 2030-mål.

Inför toppmöte

Britternas besked kommer kort innan Boris Johnson tillsammans med FN:s generalsekreterare ska ordna ett klimattoppmöte på Parisavtalets femårsdag 12 december. Bara länder som skärper sina klimatlöften får delta. EU försöker enas om sitt 2030-mål dagen före toppmötet.

EU väntas nå enighet kring kommissionens förslag att skärpa 2030-målet till "minst 55 procent". Parlamentet har backat upp ett mål på 60 procent. Rådet, det vill säga medlemsländernas regeringar, väntas inte acceptera det. Vissa länder anser tvärtom att redan kommissionens mål är för tufft.

Britternas mål inkluderar inte det upptag av koldioxid som skog och mark står för. Det gör kommissionens, varför skillnaden mellan den brittiska och den alleuropeiska ambitionsnivån i själva verket är större än 13 procentenheter, påpekar den europeiska klimatrörelsens paraplyorganisation CAN.

Enligt CAN motsvarar kommissionens "minst 55 procent" 50-53 procent i egentliga utsläppsminskningar.

Både klimatrörelsen och ett antal tankesmedjor hyllar det brittiska målet, men påpekar att det behövs en robust färdplan för att det ska vara trovärdigt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning